Egy robot válthatja ki a gyorséttermi dolgozókat

robotburger
Ezt már a robot készítette
Vágólapra másolva!
Egy startup robotja közel 400 hamburgert tud összeállítani óránként bármilyen emberi segítség nélkül. Nemcsak gyors, de hosszú távon olcsóbb megoldás, mint az emberi munkaerő. Nemsokára egy étteremben élesben is munkába áll.
Vágólapra másolva!

A Momentum Machines nevű startup 2012-ben mutatta be robotját, ami egy óra alatt közel 400 hamburgert tud elkészíteni. Ez azt jelenti, hogy egy burgerhez mindössze 10 másodperc kell neki.

A robot teljesen önállóan működik, felszeleteli a zöldségeket, meggrillezi a húst, összepakolja a rétegeket, és be is csomagolja az elkészült finomságot.

Ezt már a robot készítette Forrás: Momentum Machines

Jó ideig nem lehetett hallani semmit a robotról, most azonban úgy tűnik, élesben is munkába áll egy hamarosan megnyíló San Franciscó-i étteremben. Legalábbis erre utal a cég által közzétett étteremvezetői pozíció, amely több ízben is utal arra, hogy a befutó jelölt robotokkal fog dolgozni, ráadásul a startup első éttermében.

Gyors, olcsó, finom

A robot a megrendelő szájízének megfelelően tud megváltoztatni bármilyen összetevőt. Három teljes idős szakácsot vált ki, ami a gyorséttermek számára akár

90 ezer dolláros (25 és fél millió forintos) megtakarítást jelenthet évente.

A robotmunkás előnyei közt említették, hogy nem köp bele a vendég ételébe, nem ad plusz majonézt, ha nem kértük azt, és teljesen saját szájízre szabottan készíti el az ételt. Negatívum viszont a minimális emberi interakció.

Ennek kapcsán ismét felmerülhet a kérdés, hogy elveszik-e a robotok az emberek munkáját? A startup alapítója, Alexandros Vardakostas nem kendőzi, hogy a robot célja az emberi munkaerő teljes kiváltása,

sőt az, hogy az embereknél is jobban teljesítsen.

„Évszázadok óta foglalkoztat minket a gép-ember probléma. A közgazdászok általában úgy tartják, hogy a technológia inkább növeli majd a foglalkoztatottságot. Ehhez három fontos dolog járul hozzá. Első, hogy a robotokat gyártó cégeknek is kell felvenniük új alkalmazottakat. Másodszor: a robotokat alkalmazó éttermek az erőforrásokat további terjeszkedésre fordíthatják, ehhez pedig több emberi munkaerő kell majd. Harmadszorra, a burgerek így olcsóbbak lesznek, és az embereknek is több pénzük marad. Ezt a pénzt elkölthetik más dolgokra a gazdaságban”- fejtette ki álláspontját.