Tovább hízik az Avast, bekebelezi az AVG-t

kártevő vírus komputer pc botnet család reklám netsemlegesség TOY FIGURINE motherboard microchip circuit board computer BUSINESSMAN MAN
Vágólapra másolva!
Bekebelezi az Avast az AVG-t, a biztonsági óriás ezzel több mint 400 millió eszközhöz nyer hozzáférést. Ezzel a legnagyobb piaci részesedésű antivírus-óriássá növi ki magát.
Vágólapra másolva!

Az Avast Software biztonsági cég bejelentette, hogy 1,3 milliárd dollár készpénzért felvásárolja a szintén biztonsági szoftvereket gyártó AVG Technologiest. Az Avast által kínált vételár 33 százalékkal több, mint az AVG legutóbbi tőzsdei értéke. A tranzakció várhatóan ősszel fog lezárulni.

Az összeolvadásnak köszönhetően az Avast bővítheti fehasználói bázisát, így 400 millió eszközhöz nyer hozzáférést,

köztük 160 millió okostelefonhoz és táblagéphez.

Ez kiemelten fontos egy olyan világban, ahol az asztali platformról a mobil felé tolódik el a hangsúly.

Még több felhasználót akar elérni az Avast Forrás: Avast

Az Avast maga 230 millió hétköznapi és üzleti felhasználót véd meg alkalmazásaival. A cég reméli, hogy az egybeolvadás révén a kombinált cég sokkal hatékonyabbá válhat.

Ezzel az AVG értékes mobiltechnológiájához is hozzáférést nyer, emellett a mobilos kártevőkről is több adatot tud gyűjteni, ami hozzájárul a jobb szoftverek fejlesztéséhez.

Mobil mellett az IoT a lényeg

A prágai Avastnak több lehetősége lesz az internetbiztonsági piacon is, főleg a dolgok internete (Internet of Things) növekvő piacán. Az IoT jelenleg valóságos kiberbiztonsági rémálom a felhasználók számára, hiszen az internetre kötött háztartási eszközök nem csak lehallgatásra adnak lehetőséget, de a hackerek ezen keresztül a legintimebb szférájukat, otthunkat támadhatják meg.

Az Avast az otthoni hálózati biztonságra is nagy hangsúlyt fektet Forrás: Avast

Ugyan a trend gyorsul és egyre több az ilyen eszköz, a gyártók jellemzően keveset tudnak a biztonságról, így a biztonsági cégekre nagy feladat vár.

Az 1990-es évek elején alapított cseh AVG ingyenes antivírus szoftveréről, az AVG AntiVirusról ismert leginkább, amelyet PC-re, Mac, és Android eszközökre lehet letölteni. A brand nem tűnik el, az Avast azt továbbra is használja majd termékeinél.

Antivírus-óriások

A szintén cseh Avastot 1988-ban alapították Prágában, mely azóta a világ egyik vezető online biztonsági cégévé nőtte ki magát.

A globális antivírus szoftverpiac majdnem ötödét uralja.

Az Avastnak 15 százalék piaci részesedése van az antivírus piacon, ezzel a második legnagyobb név. A céget a Microsoft előzi meg 15, 9 százalékkal. A felvásárolt AVG a hatodik legjelentősebb cég a piacon (5 %), így az összeolvadással az Avastnak

lehetősége nyílik lenyomni a Microsoftot, és a legnagyobb antivírus céggé nőni.

Harmadik helyezett a Malwarebytes (11,6 %), negyedik az ESET (7,1 %), ötödik a Symantec (6,1 %). A top tízben ott van még az Avira (4,3 %), a Kaspersky (4,2 %), a Panda Security (3,6 %), a Safer-Networking (3,6 %).

Mások is erősítenek

A biztonsági piac más szereplői is átrendeződésen gondolkodnak az utóbbi időben. A biztonsági óriás Symantec bejelentette, hogy 4,7 milliárd dollárért felvásárolja a Blue Coatot, ami vezető cég az integrált webes és felhővédelmi szolgáltatásokban. A Symantec az információs adatvédelem és a vírusirtás terén emelkedik ki, főleg vállalati szolgáltatásokkal foglalkozik, melyek esetében pedig kiemelten fontos a megbízható felhős szolgáltatás.

Források szerint az Intel pedig eladná a 2010-ben felvásárolt McAfee-t, jobban mondva az abból alakult Intel Security részleget, amely IT-biztonsággal foglalkozik.