Amikor a robot robbantja fel a terroristát

Chappie Cinema science fiction ROBOT droid police WEAPON semi automatic rifle SQUARE FORMAT
Chappie, a rendőrségi robot félautomata fegyverrel
Vágólapra másolva!
A robotok a mentőalakulatok és a rendőrök, kommandósok munkáját is segíthetik. A modern technológia segítségével tudták a legbiztonságosabban likvidálni az egyik dallasi támadót, korábban pedig így kergettek ki egy fegyverest a motelszobából, ahová elzárkózott. A világszerte egyre többször előforduló terrortámadások új megoldásokért kiáltanak, például az orosz kormányfő is erő alkalmazására szólított fel a nizzai merénylet után.
Vágólapra másolva!

A dallasi rendőrség hajtotta végre az első olyan, ismertté vált rendőri akciót, amely során egy távolról irányított járműre erősített robbanószerkezettel likvidáltak egy fegyverest.

„Hosszas mérlegelés után nem láttunk más esélyt, mint az elsősorban robbanóanyagok felkutatására és semlegesítésére használt tűzszerész robotot bevetni” - közölte David Brown, a dallasi rendőrség vezetője. „Az összes többi opció veszélyeztette volna a rendőr kollégák életét is.”

A kínai rendőrség terrorgyakorlatán robotokat teszteltek: a döntéseket még az ember hozza meg Forrás: Imaginechina/Cao boyuan

A robot irányítható karjára erősített robbanószerkezetet ugyanakkor nem maga a robot, hanem az őt irányító rendőrök hozták működésbe. Az tehát nem igaz, hogy a robot embert ölt volna. Mint minden esetben, nem algoritmusok, hanem

emberek döntöttek a gomb megnyomásáról és a semlegesítésről.

Céljuk az volt, hogy minél több rendőrt megöljenek

A rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre az egyesült államokbeli Dallasban július 7-én, csütörtök este, öt rendőr meghalt, hét megsebesült, valamint két civil szerzett könnyebb sebesüléseket. Három feltételezett elkövetőt - két férfit és egy nőt - letartóztattak, a negyediket pedig, miután tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel,
egy robotra erősített robbanószerkezettel likvidálták.

A robot karjára szerelt plasztik robbanótöltet a 25 éves többszörös gyilkost, Micah Xavier Johnsont ölte meg, aki néhány órával korábban egy békés tüntetés végén SzkSz félautomata karabélyából tüzet nyitott a rendezvényt biztosító rendőrökre.

Támadásának 5 halott rendőr és hét sérült volt az eredménye.

A tömeggyilkost a rendőrök egy parkolóházban sarokba szorították, majd több szórványos tűzharcot és eredménytelen tárgyalást követően úgy döntöttek, hogy nincs más választás: meg kell halnia a veszélyes férfinak.

Johnson nem akarta feladni, és tovább lőtt volna a rendőrökre, így

a biztonságuk érdekében a távolról irányítható tűzszerész robotot vetették be.

Tűzszerész robot Brüsszelben a 31 halálos áldozatot követelő, márciusi támadás után Forrás: Citizenside/Olivier Gouallec

Hogyan működik?

A rendőrségi minilánctalpas mozgatható karjára egy C-4-es robbanóanyagból készített bombát helyeztek el. A robotot a beépített kamerarendszer segítségével irányították a tömeggyilkos közelébe. Amikor az a megfelelő távolságba ért, a bomba felrobbant, és Johnson meghalt.

A tűzszerész robot bevetése váratlan, ugyanakkor egyszerű lépés volt

– mind jogilag, mind műszakilag.

Gyanús csomagot vizsgál egy amerikai katonai robot Bagdadban, 2006-ban Forrás: AFP/Ahmad Abdel Razak

Az Egyesült Államokban érvényes jogi szabályozás szerint egy több embert meggyilkoló, felfegyverzett támadó ellen joggal használhat a rendőrség, ahogy fogalmaznak, halálos erőt, hiszen fennáll a valós veszélye, hogy újabb rendőrök sérülhetnek meg, vagy akár meg is halhatnak a letartóztatást megkísérlő akció során.

„A körülmények jogilag lehetővé tették halálos fegyver bevetését a támadó ellen, így az már lényegtelen, hogy a rendőrség milyen eszközt vet be: kézifegyvert, mesterlövészt, rendőrautót vagy robbanóanyagot. Ugyanakkor

mondta Peter Singer robotika-szakértő.

A robot pedig logikus döntés volt, hiszen a kar teherbírása jóval meghaladja a szükséges robbanóanyag tömegét. Az irányítási hatótávolságon is jócskán belül mozgott még, így hajszálpontosan az elkövető felé lehetett mozgatni az aprócska járművet.

Robotok a mentőalakulatoknál

A dallasi rendőrség éppen májusban jelentette be, hogy

a világszerte tapasztalható terrortámadások fényében új, modern eszközöket és robotokat szereztek be,

hogy a leghatékonyabban tudjanak reagálni az eseményekre.

Már 2014-ben is volt arra példa, hogy a magát elbarikádozó gyanúsított szobájába egy rendőrségi robot vitte be azt a könnygázgránátot, amely végül kikergette onnan, egyenesen a rendőrök karjaiba.

RoboCue, a tokiói tűzoltóság mentőrobotja a sérülteket szállítja el biztonságosan egy gyakorlaton Forrás: RoboCue

Rengeteg helyzetben használt már a rendőrség, illetve a mentőalakulatok kisebb-nagyobb robotokat.

Tüntetéseken könnygáz és paprikaspray bevetésére, bombakeresésre és gyanús csomagok ellenőrzésére használtak eddig robotokat, lezárt területeken, katasztrófa sújtotta területen a távolról irányított, kamerával felszerelt szerkezet mérte fel a helyzetet, de arra is volt már példa, hogy sérülteket mozgassanak robotokkal.

Új perspektíva

„Arról azonban még nem hallottam, hogy egy távirányítású robottal robbanóanyagot szállítottak volna egy támadó semlegesítésére” – közölte Seth Stoughton, a Dél-Karolinai Egyetem jogi professzora, egykori rendőr.

„A modern technológia teljesen új perspektívákat nyit a rendőri erőknél is: robotokat eddig is bevetettek, de halálos fegyverrel együtt már új kérdéseket és problémákat vethet fel a helyzet.” Vagyis a robotok halált okozó bevetésének szabályozásáról még biztosan sok vita lesz a világon.

A müncheni rendőrség új tűzszerész robotja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk