A játékosmegfigyelő hekkelte meg a rivális csapatot

houston astros
Egy jelszó okozta a galibát a Houston Astrosnak
Vágólapra másolva!
46 hónap börtönre ítélték a Cardinals baseballcsapat játékosmegfigyelőjét, amiért belépett a rivális csapat adatbázisába, és jogosulatlanul hozzáfért bizalmas dokumentumaikhoz..
Vágólapra másolva!

A St. Louis Cardinals baseballcsapat egykori vezető játékosmegfigyelőjét, Christopher Correát négy év börtönbüntetésre ítélte a szövetségi bíróság. 2013-ban ugyanis sikeresen hozzáfért a rivális csapat, a Houston Astros bizalmas dokumentumaihoz oly módon, hogy sikeresen kitalálta a belépési adatokat.

Az ügy különleges:

ez az első olyan kiberkémkedés, ami sporttal, ráadásul két profi csapattal kapcsolatos

- mondta az illetékes nyomozó.

Correa feladata az volt, hogy hasznos elemzéseket szolgáltasson a Cardinals játékosainak az ellenfélről. A csapatok többsége közös felületet, a Ground Controlt használja az adatok tárolására.

Amikor a Cardinals csapat egyik tagja átment az Astroshoz, le kellett adni a laptopját, illetve a Cardinalsnál használt felhasználónevét és jelszavát a megfigyelőnek. Így Correa könnyedén ki tudta következtetni, hogy a rivális Astrosnál milyen nevet és jelszót adhatott meg.

Egy jelszó okozta a galibát a Houston Astrosnak Forrás: AFP/2016 Getty Images/Don Feria

A férfi így nem csak a taktikát ismerte, de azt is, hogy ki, mikor sérült le, milyen problémával küzd, kik a sikeresebb játékosok.

A levelezési rendszerhez is hozzáfért, ahol 118 oldalnyi bizalmas információt olvashatott el, köztük üzleti, és leigazolási szerződéseket, sőt, a csapat akkori tervezett tagjait, amely ráadásul még nem volt végleges.

Hatalmas volt a kár

A The Cardinals a botrány tavalyi kirobbanásakor azonnal kirúgta a 35 éves szakembert. A nyomozás 2014 óta tart, most hoztak ítéletet.

A nyomozók és a bíróság szerint Correa

hozzávetőleg 1,7 millió dolláros kárt okozott az Astrosnak.

A szabadságvesztésen felül 280 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezték.