Kémkedésbiztos mobilt fejleszt Edward Snowden

Edward Snowden
Former US intelligence contractor and whistle blower Edward Snowden is pictured speaking on the phone within an interview with Swedish daily newspaper Dagens Nyheter, in Moscow on October 21, 2015. AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN == SWEDEN OUT , NORWAY OUT , DENMARK OUT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN " == / AFP / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN
Vágólapra másolva!
Egy olyan kütyü fejlesztésén dolgozik Edward Snowden, amely riasztaná a felhasználót, ha megfigyelik. Így tudnánk, ha a titkosszolgálatok, hackerek vagy bárki más épp követi a helyzetünket és a tevékenységünket.
Vágólapra másolva!

Megfigyelésbiztos kütyüt fejleszt Edward Snowden Andrew "Bunnie" Huang hackerrel karöltve. A cél az lenne, hogy a felhasználót ne tudják a tudta nélkül megfigyelni, a tevékenységét és tartózkodási helyét követni.

A telefonra tehető akkumulátoros tok a készülék belső antennáira érkező elektromos jeleket figyeli, és jelez azonnal, ha bármilyen gyanús tevékenységet észlel. A kütyüt egy 4,7 colos iPhone 6-ra fejlesztik ki, de a leírást és a szoftvert elérhetővé teszik, hogy bárki kedvére módosítsa.

A tok figyeli a 2G/3G/4G hálózatok, a wifi-, a Bluetooth-, az NFC- és a GPS-jeleket is.

Ha azoknak éppen nem kéne működniük, mégis fogadnak/továbbítanak jelet, a tok rögtön riaszt. Ehhez egy apró monokróm kijelzőt tettek a tokra, ez mutatja, a telefon mikor "sötétült el", és hogy minden rendben van-e. A kütyü a belső rendszertől, processzortól függetlenül fog működni.

Az amerikai titkosszolgálat tömeges megfigyelési módszereit felfedő informatikus abból indult ki, hogy

ma már senki sincs biztonságban:

egy átlagpolgár a hackerektől, az újságírók és informátoraik pedig a titkosszolgálatoktól tarthatnak, főleg ha éppen külföldön, ellenséges országban vagy háborús övezetben tevékenykednek. Nekik nyújtana segítséget a fejlesztés.

Éppen ez teszi őket célponttá, és az eszközeiket könnyedén ellenük fordíthatják - mondta Snowden az MIT médialaboratóriumában tartott bemutatón Bostonban.

Rugalmas nyomtatott áramkör továbbítja a jeleket az iPhone 6 alaplaptól a toknak Forrás: Origo

A probléma ugyanis az, hogy repülőgép üzemmódban a GPS továbbra is be van kapcsolva az újabb okostelefonokon, ahogy arra sincs garancia, hogy egy külső támadó egy kártevővel nem kapcsolja azt le. "Megbízni egy telefonban, amelynél szimulálni lehet a repülőgép üzemmódot,

- írta a tok leírásában.

Sőt, egy kártevő arra is alkalmas, hogy egy kikapcsolt telefont beindítson távolról, ahogy az elektromágneses jeleket blokkoló Faraday-kalitka sem nyújt százszázalékos biztonságot - állította Huang.

A prototípus a tervek szerint jövőre készül el, a gyártást Kínában kezdik majd meg.