Gépaggyal csökkenti villanyszámláját a Google

google adatkozpont
A Google adatközpontjának egy részlete belülről
Vágólapra másolva!
40 százalékkal kevesebb energiát használt fel hűtésre a Google adatközpontja, miután a DeepMind mesterséges intelligencia vette át felette az irányítást.
Vágólapra másolva!

Újabb területen vetette be DeepMind nevű mesterséges intelligenciáját a Google, ezúttal egy adatközpontjának üzemeltetésében tette próbára a gépi tanulásos szoftvert, ami a hűtőrendszer felett vette át az irányítást.

A keresőóriás adatközpontjainak működtetése rengeteg energiát igényel, ebből a hűtés a fogyaszt a legtöbbet. A fogyasztást rengeteg dolog befolyásolja, nem csak a rendszer hardverei, de a környezet is. Nem véletlen, hogy a Facebook és a Google is a sarkkörök közelébe, fagyos területekre telepít ilyen létesítményeket.

A Microsoft már a víz alatti központok is dolgozik, amelyeket a tenger vize segítene hűteni.

A Facebook svédországi szerverfarmját a sarkköri levegő hűti Forrás: Twitter

A DeepMind majdnem felével, 40 százalékkal csökkentette a hűtésre elhasznált energiafelhasználást, a teljes adatközpont energiahatékonysága pedig 15 százalékkal javult.

A gépi tanulással működő szoftver a rendszer több ezer érzékelője által gyűjtött olyan adatokat használta fel ehhez, mint a hőmérséklet, vagy a hűtéshez használt folyadékpumpák sebessége, illetve a környezeti jellegzetességek figyelembe vételére is kiképezték a fejlesztők.

A Google adatközpontjának egy részlete belülről Forrás: Google

Ez alapján tudta

megjósolni a szoftver, hogy egy órával később miként alakulhat a fogyasztás,

így fel tudott készülni az optimális hűtésre. A Google ugyan egyelőre eddig csak egy létesítményében tesztelte a megoldást élesben, hamarosan más helyeken is próbát tesz vele.

A keresőóriás már egy évtizede foglalkozik kiemelten az energiafelhasználás csökkentésével. Hatékony szerverek építése mellett új megoldásokat keres az adatközpontok hűtésére, és megújuló energiaforrásokba invesztál.

A cégnek öt év alatt 3,5-szörösére sikerült növelnie az adatközpontok számítási kapacitását, ám energiafelhasználása ugyanannyi maradt.