Ezt hozza a Windows 10 szülinapos frissítése

windows 10 microsoft
Már csak pár napig lehet ingyen beszerezni
Vágólapra másolva!
Augusztus másodikától érhető el a Windows 10 első nagy frissítése, az egyéves szülinap alkalmából megjelenő Windows 10 Anniversary Update. A csomag számos újítást hoz magával: nagyobb szerepet kap az arcfelismerés és Cortana asszisztens, a Microsoft pedig a biztonságunkra és akkumulátorunkra is ügyel. Sorra vettük, mit kapnak a felhasználók.
Vágólapra másolva!

A Windows 10-re tényleg azt lehet mondani, hogy a Microsoft visszaült a tervezőasztalhoz, átgondolta az eddigi verziók jó és rossz tulajdonságait, és egy olyan szoftvert dobott a piacra, ami nemcsak megfelel a kor elvárásainak, de közben a vásárlók igényeit is kielégíti.

A megjelenés után egy évet adtak arra a redmondiak, hogy a Windows 7 és 8 megfelelő változatairól ingyen lehessen frissíteni az új operációs rendszerre.

Ez az időszak július 29-én éjfélkor lejárt,

mostantól már csak újonnan vásárolt eszközökön lehet hozzájutni előretelepítve a Windows 10-hez, vagy a szoftver megvásárlásával.

Már egyéves a Windows 10 Forrás: Origo

Az ingyenes bevezetési időszak alatt több mint 350 millió eszközre telepítették a Windows 10-et, a rendszer összesen 135 milliárd órát futott eddig a készülékeken. Ez főleg annak fényében kiváló eredmény, hogy könnyedén vissza lehetett váltani frissítés után a korábbi rendszerre, ha valakinek mégsem tetszett az új felület.

Akik bevállalták a 10-es verziót, azok ingyen telepíthetik a kedden kigördült jókora frissítést. Sorra vesszük, miért érdemes ezt megtenni.

Terjeszkedik a Windows Hello

A Windows Hello lényegében egy beléptetőrendszer, ami a zárolt képernyő feloldását teszi egyszerűbbé. Olyan egyedi jellemzők alapján azonosítja a felhasználót, mint az ujjlenyomat, arckép vagy írisz.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy weboldalon (ami támogatja a technológiát) így is be lehet jelentkezni,

és nem kell bepötyögni a kódot.

A frissítőcsomag még jobban kihasználja a technológiában rejlő lehetőségeket: a biometrikus azonosítás már a natív, tehát rendszerszintű alkalmazásokba történő beléptetésre is használható lesz.

Egyre jobban kihasználható a biometrikus azonosítás Forrás: Origo

Ha pedig valaki egy jelszóval védett webes felületet kíván megnyitni, már azzal is fog működni a Hello.

Egyelőre még csak a gyári Edge böngészőnél

adott a lehetőség, ám a Microsoft lehetővé teszi, hogy a fejlesztők más programok tudásába is beépítsék, így akár a rendkívül népszerű Chrome-nál is elérhetővé válhat valamikor a funkció.

A Windows Hellót nem támogatja minden gép, szükségünk lesz hozzá egy olyan eszközre is, ami támogatja a technológiát. Ezek listáját itt olvashatja.

A rajzolás művészete

A Windows már a korábbi kiadásoknál is támogatta az érintőkijelzős készülékeket, mégis talán a mostani Anniversary Update-nél lehet először érezni igazán, hogy a vállalat több figyelmet szentel az ujjal, tollal vezérelhető panelekre.

A Windows Ink szolgáltatás a tálcán jobb alul megjelenő ceruza/toll ikon megnyomásával varázsolható elő, néhány alkalmazáson keresztül pedig rögtön kipróbálhatjuk, milyen előnyt jelenthet ez a mindennapokban.

Firkálhatunk bármit Forrás: DotNet YouTube-csatorna

A Sticky Notesba (Öntapadós jegyzetekbe) immár nemcsak billentyűzettel írhatunk, hanem szabad kézzel vagy tollal is, megkönnyítve ezzel a feljegyzések készítését, hiszen még a virtuális klaviatúra előbukkanására sem kell várnunk.

Az új Screen Sketch segítségével a szoftver valójában egy képernyőképet készít, és erre lehet utána firkálgatni, ez a megoldás már számos mobiltelefonos felületnél ismert és jól bevált szolgáltatás.

Nem maradhat említés nélkül a vázlatfüzetre hasonlító Sketchpad alkalmazás sem,

ami leginkább a Paint továbbfejlesztett változatára hasonlít,

ám annál komolyabb alkotások is készíthetők benne.

A Windows Ink beépül a böngészőbe és az Office-ba is, ráadásul támogatja a nyomásérzékeny érintőceruzákat. Azaz minél erősebben nyomjuk az ilyesfajta kiegészítőket a kijelzőhöz, annál vastagabb vonalakat tudunk rajzolni vele.

Éjjel sem égeti ki szemünket a monitor

A Windows 10 alapvetően fehér háttérrel dolgozik, a legtöbb beépített program így meglehetősen sok fényt bocsát ki. Ez a szemnek sem túl kellemes, és azoknak sem, akik a dolgozó felhasználón kívül még a szobában vannak, és pihennének.

Dark Mode-ban így néznek ki az ablakok Forrás: Microsoft

A Microsoft frissítése ezt is orvosolja,

elérhetővé vált a Dark Mode, azaz éjszakai mód.

Ezt úgy kapcsolhatjuk be legegyszerűbben, ha az Asztalon jobb klikkel előhívjuk a Személyreszabás panelt, ott pedig a Színek fül alatt tudunk váltani a Dark és a Light megjelenítések közt. A sötét ablak nemcsak az olvashatóságot segíti, de

az akkumulátort is kíméli a kevesebb fény.

Energiahatékony Edge böngésző

Mivel a felhasználók jelentős hányada internetezésre, sok esetben nagy felbontású videók nézésére használja legtöbbet az eszközét, a Microsoft kiemelt figyelmet szentelt saját böngészőjének, az Edge-nek.

A techóriás elmondása szerint, ha az Edge böngészőt használjuk,

az akkumulátorról működő gépek akár három órával is tovább bírják,

mintha a Google Chrome-mal böngésznénk.

Átlagosan 70 százalékkal lett telepkímélőbb az Edge, mint a konkurens megoldások, mivel a korábbinál kevesebb memóriára, háttérfolyamatra és processzoros erőforrásra van szüksége.

Az akkumulátorról mindent egy helyen találunk

Eddig a felhasználók könnyedén elveszhettek a különböző helyekre szórt energiaellátási menüpontokban, mostantól viszont mindent egy helyen lehet megtalálni,

méghozzá az akkumulátor szekció alatt.

Rögtön látható, melyik app mennyit fogyaszt Forrás: Microsoft

Itt lehet könnyen szabályozni a háttérben futó applikációkat, meg lehet adni, hogy ezek milyen mértékben kaphatnak harapnivalót az energiaforrásból. Vezérelhető az akkumulátorkímélő üzemmód, ám a rendszer ennek bekapcsolása nélkül is képes kilőni a háttérből azokat az alkalmazásokat,

amiket régóta nem használunk, vagy éppen feleslegesen fogyasztják az energiát.

Személyre szabható értesítések

Az értesítési sáv az okoseszközök egyik velejárója, itt találjuk a figyelmen kívül hagyott notifikációkat, vagy akár a gyorsbeállításokhoz tartozó kapcsolókat is, utóbbiak sorrendje végre személyre szabható lett.

Az évfordulós frissítésnek hála megadható, hogy egy program

maximum hány értesítést küldhet nekünk,

és az is beállítható, hogy mely appok élvezzenek prioritást, ezek mindig jól látható helyre kerülnek.

Vezeték nélküli Continuum

A Windows 10 Mobile rendszer vívmánya volt, hogy a telefonos felületből egy kis átalakító segítségével asztali felületet hozhattunk létre monitorunkon, ennek a szolgáltatásnak a Continuum nevet adta a cég. Ezzel egy csapásra lehet egy Windows 10-es mobilból is PC-t csinálni.

Mobilból is lehet PC

A Continuum funkcióval lehet egy Windows 10-es mobilból is PC. Sajnos elég csatlakozó azonban nem fér rá. Ilyenkor jön jól egy gyártói kiegészítő: a kicsi dobozon van minden (HDMI-, DisplayPort, USB), ami kell. Ez csatlakozik Bluetoothon vagy wifin keresztül a mobilhoz. Így akár Full HD-ben is lehet filmet nézni egy nagy monitoron, mindezt egy sima telefonnal. Vagy dolgozni a mobilon, akár eddig a PC-n.

Egyelőre még meglehetősen kevés eszköz támogatja ezt a funkciót, ám a frissítés után egy windowsos gépen már vezeték nélkül is megjeleníthető ezen készülékek asztali felületté alakított tartalma.

Linux a Windowsban

Az eddig Linuxon programozókat is elcsábítaná a Microsoft. A fejlesztők eddig is tudtak linuxos programokat futtatni Windowson, ám erre

most alapból lehetőség lesz a frissítéssel.

A cég egy olyan infrastruktúrát épített a Windowson belül (Windows Subsystem for Linux - WSL), amivel a Linux parancssora, a Bash natív módon fut. A Basht a Windows Áruházból lehet letölteni, a cég partnere ebben nem más, mint az Ubuntu disztribúciókról híres Canonical.

Windowsba bújik a Bash Forrás: Microsoft

Így aki eddig webes, vagy akár androidos tartalmat fejlesztett, immár akár az ablakos rendszerben is megteheti ezt.

Van – és még sincs Cortana

Még okosabb lett Cortana, csak mi ebből megint nem érzékelünk semmit – ugyan a frissítéssel további 13 országba érkezett el a virtuális asszisztens,

Magyarország még mindig nincs a listán.

Cortana még jobban beépül a Microsoft fejlesztéseibe, végre megérti az időt is, így pontosan tudni fogja, mire gondolunk, amikor azt mondjuk: „Küldd el Petinek azt a prezit, amin tegnap dolgoztam!” Mélyebben képes belenyúlni és hozzáférni az Outlookban, vagy akár a Word dokumentumokban tárolt adatokhoz.

Emellett az Xboxba is beépül, hogy

játék közben trükköket keressen nekünk, vagy új játékokat ajánljon.

A cég ígérete szerint a digitális barátnőt proaktívabb viselkedéssel ruházzák fel. Felajánlja, hogy elküldi prezentációnkat, vagy ebédet rendel. A kézzel írt jegyzeteket felismeri, és akár be is írja a naptárba az időpontokat és emlékeztetőt készít.