A Samsung új csúcsmobilja egy óriáserőmű

samsung galaxy note 7
Vágólapra másolva!
A Samsung mindössze fél évvel az igencsak népszerű S7 család kiadása után újabb csúcstelefonnal rukkolt elő. Kérdés, hogy a Note szériának van-e még jogosultsága, ha mindössze abban különbözik az S készülékektől, hogy kicsit jobb, nagyobb, és van hozzá egy toll?
Vágólapra másolva!

Bemutatta a Samsung legújabb csúcskészülékét, a stylussal ellátott Note 7 készüléket.

A Note 5 után ugrott egy számot a dél-koreai gyártó, az üzleti tepsimobil számozása így beérte a Galaxy S szériát, és persze a legnagyobb konkurens, az Apple telefonjait – ne feledjük, a tervek szerint még idén érkezik az iPhone 7 és 7s.

A két szélén görbített kijelzős Note 7 Forrás: mobipicker.com

– ez volt az esemény mottója, aza „Nagy, erős, gyönyörű, hogy nem lehet szeretni?” S ahogy már márciusban az S7 leleplezésén, most is VR-sisakokkal várták az újságírókat Londonban, hogy virtuális show-val vegyék le őket a lábukról.

Ahogy a Samsung Galaxy S7-nél, a Note 7 esetében Európában, így hazánkban is a gyártó saját Exynos lapkáját tették a készülékbe, míg Amerikában már Qualcomm Snapdragonnal operáltak.

Galaxy Note 7 Budapesten Fotó: Csanádi Márton - Origo

Ugyan a korábban kiszivárgott hírekben azt írták, 6 gigabájt memóriát kap az óriásmobil, végül „mindössze” 4 gigát pakoltak bele. Pedig a fórumokon a legtöbben úgy nyilatkoztak, csak akkor váltanak a Samsung legújabb csúcsmobiljára, ha tényleg felszerelik azt 6 gigabájt RAM-mal.

Az akkumulátor bivalyerős: 3500 milliamperórás – ez némi előrelépést jelent az előd, a Note 5 3000 mAh aksijához képest.

Szebb lett mint az S7 Fotó: Csanádi Márton - Origo

Aminek sokan örültek, hogy a sokak által kedvelt, az S6 szériából kimaradt víz- és porállóságot ez a telefon is megkapta – ezt a döntést sokan üdvözölték az S7 bemutatása után is.

Hozzá sem kell érni, úgy oldod fel

Az ujjlenyomat-olvasó mellett íriszszkennert is kap a Note 7. Ezzel az ujjlenyomat-olvasó után

egy újabb biometrikus azonosító terjedhet el a mobilpiacon,

amellyel még könnyebbé válik a felhasználók azonosítása, és sorra szabadulunk meg a különböző jelszavak, kódok megjegyzésétől, tárolásától.

Ezt a vonalat követi a Microsoft is a Windows Hello funkcióval és az íriszes mobilazonosítással, amely tavaly ősszel a Lumia 950-nel debütált, majd azóta több készüléken, az Edge böngészőben és különböző oldalakon is használható.

Retinaszkenner van a Lumia 950 mobilon is Forrás: Origo

A Note 7 végül Android 6.0 operációs rendszerrel érkezik. Ez meglepő, hiszen

sokan arra számítottak, megkapja a Google legújabb operációs rendszerét, a Nougatot.

A szeptemberben, vélhetően a berlini IFA vásáron bemutatkozó LG V20 lehet ezek szerint az első csúcsmobil, amelyen az Android 7.0 fog futni.

A Samsung iCloudja

Újdonság még a felhőszolgáltatás beindítása, a Note 7-tel debütált a Samsung Cloud. Az Apple iCloudjához hasonló szisztémát építenek ki, melynek lényege, hogy a gyártó által biztosított felhőtárhelyre tudják menteni fájlaikat a felhasználók, s több eszközről is elérik azokat.

Az S Pen rajzol, jegyzetel, fest, fordít, GIF-eket készít, és még rengeteg mindent Fotó: Csanádi Márton - Origo

A felhasználók 15 gigabájt ingyenes tárhelyet kapnak

biztonsági mentésre, és a fájlok tárolására, éppen ennyit kínál az Apple is, a Microsoft pedig július óta már csak 5 gigát.

Régi-új sisak

Új Gear VR-t is bemutatott a Samsung, erre az USB-C csatlakozó miatt volt szükség, amely nem volt kompatibilis az eddigi virtuális sisakkal. Így viszont rögtön a régebbi telefonokkal is működik a headset: USB-C vagy microUSB, egyre megy!

Node mit tud az új Samsung Note?

Kijelző: 5,7 colos, QHD, Super AMOLED, Gorilla Glass 5
Processzor: Exynos 8893/Snapdragon 820
Akkumulátor: 3500 milliamperóra
Memória: 4 gigabájt
Tárhely: 64 gigabájt (microSD-vel bővíthető 256 GB-ig)
Kamerák: 5 és 12 megapixel
Op.rendszer: Android 6.0 (Marshmallow)
Egyéb: USB-C csatlakozó és microUSB adapter, víz- és porálló, Always-on technológia, ujjlenyomat-olvasó, íriszszkenner
Színek: fekete, szürke, kék
Megjelenés: Európában szeptember 2-án
Előrendelés augusztus 16-tól
Ár: ~850€, átszámítva 265 ezer forint

A tulajdonságait végigfutva némi hiányérzet fogja el az embert. A Note 7 mintha egy S7 Edge Plus lenne,

egy kicsit nagyobb, kicsit erősebb, kicsit jobb verzió egy tollal felszerelve.

  • Az S Pennel való képernyőrögzítés, GIF-készítés, fordítás, festés, jegyzetelés, és még egy sor új funkció lehetséges;
  • a menő íriszszkenner, amellyel vélhetően nemcsak a telefont, de az appokat is zárolhatjuk, feloldhatjuk könnyedén és biztonságosan;
  • a nagyobb tárhely;
  • az erősebb aksi;
  • a tesztek alapján mindössze pár hétig használt ívelt menü;
  • az előlapi kamerához kínált vaku

– ez mind remek, de vajon elég?

Tény, hogy mindössze fél évvel a méltán népszerű S7 család kiadása után nehéz merőben újat mutatni, de ezzel egyben felmerül a kérdés, van-e a Note szériának létjogosultsága?

Az S7 Edge készülékkel került eddig a legközelebb gyártó a tökéletes okostelefon fogalmához.

Bár nem kétlem, hogy a Note 7-et is venni, szeretni és persze szidni fogják, de nehéz lenne egy merőben új készüléknek nevezni az S7 után.

MIndig többre vágyunk Fotó: Csanádi Márton - Origo

Nem tudom, hogy vajon csak a szörnyű fogyasztói attitűd, a mindig újra vágyás, ami azt diktálja: többet, jobbat, újat akarunk. Amikor a felhasználó igényei nem teljesülnek, csalódik, bármennyire is remek a termék.

Újítani kell, értem?

Az viszont kétségkívül igaz, hogy azért, mert egy recept bevált, nem lehet hozzá évekig ragaszkodni, főleg ha a techiparról beszélünk.

Láthattuk a HTC esetében is: amikor a One M(7-8-9) széria nem tudott megújulni, gyökeresen változni mind formailag, mind hardver tekintetében, akkor a felhasználók elfordultak a gyártó készülékeitől.

Tart a Samsung sikerszériája, a Note 7 vélhetően nem lesz kudarc, csak inkább egy S7 Edge Plusnak lehetne nevezni. Az Apple sikerszériája is (még) tart, az iPhone SE sem kudarc, csak egy erősebb, okosabb 5s.

Pont úgy néz ki az iPhone SE, mint az 5s Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Dernbach

Innovációra szükség van. Ha igaz, hogy eljutottunk az okostelefonok határára, amikor a mobilban már minden benne van, ami a felhasználóknak hasznos, akkor jöhet egy teljesen új irány.

Hogy ez a hordható kütyük, a wearables képében érkezik-e, és a mobil ránk költözik szemüveg, óra, gyűrű, nyaklánc, füles, implantátum formájában, a jövő zenéje lesz.