Már dolgoznak az irányítható videókon

laptop érintés női kéz
Online shopping makes shopping easy
Vágólapra másolva!
Merész fejlesztésen dolgoznak amerikai kutatók: olyan interaktív, videós eljárást fejlesztenek, ami manipulálhatóvá tenné a videókban szereplő tárgyakat. Például egy YouTube-videót nézve a kurzort megragadva bármerre hajlítgathatnánk egy baba testrészeit, vagy megpengethetnénk a gitárhúrokat.
Vágólapra másolva!

A Massachusetsi Műszaki Egyetem egy olyan technológián dolgozik, amely interaktívvá tenné videókat olyan módon, hogy a felhasználó megérinthetné, és manipulálhatná is a felvételen szereplő objektumokat. Ennek hatására azok úgy viselkednének, mint a valódi világban.

Példaul ha egy gitárosról szóló YouTube-videót néznénk, abba nem csak belenagyíthatnánk nézés közben, de közelebb húzhatnánk magunkhoz a húrokat, amiket akár meg is pengethetnénk. Az érintést nem szó szerint kell érteni:

nem a kezünkkel irányíthatnánk mindezt, hanem az egérkurzorral "markolnánk rá"

az adott tárgyra.

Hogyan működik?

A technológia lényege, hogy a tárgyakról különféle mozdulatok közben vesznek fel rövid, ötmásodperces videókat, ami elég ahhoz, hogy ezek alapján különféle számításokat lehessen végezni. A technológia az egyes objektumot rezgését elemzi egy speciális algoritmussal, ezek alapján tudja kikövetkeztetni,

miként reagálhat a tárgy egy adott erőre, mozgásra.

A videóban szereplő alakzat a felvétel elemzése után már bármilyen irányban mozgathatóvá válik.

A bonyolult technológia működését az alábbi videó próbálja elmagyarázni szemléletesebben, amelyen egy videón szereplő figurát mozgatnak a kurzor segítségével.

Több helyzetben is látványos lenne az eljárás: például videojátékokhoz, vagy virtuális mesekönyvekhez lehetne használni, utóbbi esetében az interaktivitás még érdekesebbé tenné a tanulást.

A kutatók a manapság oly népszerű Pokemon Go mellett sem mentek el szó nélkül, szemléltették, hogy milyen jó lenne, ha például

a sövényből kirepülő Bulbasaur képes lenne a valóságban is megmozdítani a leveleket.

A tanulmány mindenesetre talán a legjobb időpontban született, hiszen egyre forróbb trend a virtuális, valamint a kiterjesztett valóság.