Több ezer dollárt kap, amiért tönkretette a Facebook

facebook like virag
Vágólapra másolva!
32 millió forintnak megfelelő kártérítést ítéltek meg egy ausztrál férfinek, miután valaki megtámadta őt egy lejárató Facebook-bejegyzés miatt.
Vágólapra másolva!

Rémálommá vált Kenneth Rothe ausztrál vállalkozó élete, miután egy Facebook-poszt valótlan dolgokat állított róla. A 74 éves férfinak két hotelje van az ausztráliai Nambuccában, a Blue Dolphin és a Nirvana Village. A Facebookon kezdett terjedni egy híresztelés arról, hogy hoteljeiben pedofilokat szállásol el, ami több téren is negatívan érintette.

A vádaskodó posztot két éve tette közzé David Scott mérnök, melyben arra figyelmeztetett, hogy a két nambuccai hotelben rendszerint "pedofil vadállatok" húzzák meg magukat. A Sydney Morning Herald nevű helyi lap szerint a vállalkozó sokszor adott szállást családi gondokkal küzdő embereknek vészhelyzetben, de sosem fogadott pedofilokat, vagy ex-bűnözőket.

Veszélyes fegyver a közösségi média Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

A Facebook-bejegyzés után a vállalkozó számos névtelen telefonhívást kapott,

kétszer halálosan megfenyegették.

Akkor telt be a pohár, amikor valaki tényleg rátámadt, és hat hónapot kellett kórházban töltenie. A férfi végül elköltözött családjával a városból.

Az ügyet perre vitte, nemrég született az ítélet, mely szerint Scott posztja alaptalan vádakat tartalmazott. Mivel számos téren károsította Rothe-ot, így a posztoló férfinak 115 ezer dollár kártérítést kell megfizetnie, ami 32 millió forintnak felel meg.

A bíró szerint az ügy remek példája annak, mennyire veszélyes eszköz lehet a közösségi média a rosszakarók kezében, akik akár különösebb ok nélkül próbálják rossz hírét kelteni áldozatuknak.