Több millióra bírságolták az oroszok a Google-t

google robot, robotok, google, android
Hatalmas Android robot a Google Mountain View-i főhadiszállása előtt
Vágólapra másolva!
Az orosz szakhatóság 438 millió rubeles (mintegy 6,75 millió dolláros) bírságot szabott ki a Google-re monopóliumellenes törvények megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

Az orosz Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FASz) a Jandeksz (Yandex) orosz online szolgáltató panasza alapján, tavaly szeptemberben állapította meg a Google törvénysértését.

Azt kifogásolták, hogy a Google saját szolgáltatásait telepíti előre az androidos készülékekre, például a Play Áruházat. Emellett

a Google saját keresője az alapértelmezett kereső a platformon,

a konkurens szolgáltatók hozzáférése ezzel szemben korlátozott, ez pedig versenyellenes magatartás.

A monopóliumellenes szolgálat márciusban közigazgatási eljárást kezdeményezett a Google ellen, amely ezt bíróságon támadta meg, ám a keresetet elutasították. A Google fellebbezett, ám a fellebbviteli bíróság több alkalommal is elhalasztotta az ügy tárgyalását. A következő időpontot augusztus 16-ra tűzték ki.

Nem csak az EU-ban támadják a Google-t Forrás: AFP/Christof Kerkmann

A büntetés kihirdetése ellenére folytatódnak a tárgyalások a peren kívüli megállapodás lehetőségéről Moszkva és a keresőóriás között. A Google közölte, hogy tanulmányozza a hatóság döntését és mérlegeli, hogy milyen lépéseket tegyen azzal kapcsolatban.

German Klimenko, az orosz elnök internet-fejlesztési tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: hatékonyabb lenne, ha a Google-t Oroszországban is

nem egyszer, hanem minden nap

bírságolnák a törvénysértés megszűntetéséig. Klimenko szerint a naponta kiszabott büntetés bevált gyakorlat az Egyesült Államokban.