A legújabb miniszámítógép akkora, mint egy cseresznye

omega minipc cseresznye
Praktikus apróság
Vágólapra másolva!
A Raspberry Pi hagyományait folytatja a legújabb, otthoni projektjekhez szánt mini-PC, az Onion Omega2. Az eszköz nem csak külsejében pici, de nem is kerül sokba: 1400 forintért a miénk lehet.
Vágólapra másolva!

Az Omega2 a tavaly nagy sikert aratott Omega mini-PC utódja, amely a Raspberry Pi-hez hasonlóan egy hekkelhető, bővíthető és megengedhető hobbieszköz. Viszont még a Pi Zerónál is kisebb: mindössze negyedakkora, ami egy cseresznye méretének felel meg.

A Linux-alapú Onion Omega2 szintén házi barkácsprojektekhez ajánlott, használatával ugyan könnyen megtanulhatunk programozni, de nem szükséges hozzá: egy mellékelt alkalmazással készítheti el bárki a választott projektet. Hasznosítható többek közt színváltós lámpához, otthoni médiaszerverhez, különféle otthoni automatizációs feladatokhoz, zenestreameléshez, robotikai projektekhez.

Emellett sima asztali PC-hez hasonlóan appokat is lehet rajta futtatni a megfelelő perifériákkal, és az Arduino platformmal is kompatibilis, egy dokkolónak köszönhetően.

Praktikus apróság Forrás: Kickstarter

A szerény teljesítményű apróságban 580 megahertzes processzor, 64 megabájt memória és 16 megabájt tárhely van ötdollárért cserébe,

ami körülbelül 1400 forint.

További négy dollárért még ennyi memóriát és tárhelyet kaphatunk, a drágább csomagok keretén belül.

Igaz, a Pi Zero ilyen árban túlszárnyalja az Omega2 teljesítményét: egy gigahertzes processzor, 512 megabájt memória van benne, de az Omega2 nagy előnye a beépített wifitámogatás, és felhőn keresztül az Onion Cloud szolgáltatással webes böngészőből, számítógépről is lehet vezérelni.

Megvalósítására a Kickstarter nevű közösségi finanszírozós platformon kalapoznak, még egy hétig lehet támogatni a projektet. Viszont nem kell izgulni különösebben:

már az indulás napján összegyűlt a kitűzött összeg,

most már az olyan különféle extrákért folytatódik a gyűjtést, mint kiegészítők, dokkolók. Az eszközt novemberben szállítják a támogatóknak.