Webkamerákat tett működésképtelenné a Windows 10

windows 10 fall update cover
Visitors try out Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Több ezer felhasználó panaszkodik arra, hogy webkamerájuk nem működik megfelelően, mióta frissítettek a Windows 10 új csomagjára. A Microsoft elnézést kért, már dolgozik a javításon.
Vágólapra másolva!

Augusztusban megjelent a Windows 10 Anniversary Update, az operációs rendszer első nagyobb, évfordulós frissítéscsomagja. A telepítés után legtöbben szoftveres hibákra panaszkodtak, túl sokszor lefagyott a frissített rendszer. Most egy hardveres hiba is előkerült:

a webkamerák nem működnek megfelelően a Windows 10-es gépeken.

A webkamerák nem működnek az eszközökön Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A problémás eszközökkel nem működik a videohívás, a streamelés, folyamatosan fagynak a közvetítések. Még a Microsoft által birtokolt Skype és Lync csevegők sem képeznek kivételt a hiba alól.

A gondot az okozza, hogy

a frissítés óta a Windows 10 másképp kezeli a videókat,

mivel sokszor egyszerre több alkalmazásnak is hozzá kell férnie egyidőben a kamera képéhez.

Két elterjedt videótömörítési technológiát (MJPEG és H.264) már nem támogata rendszer, ezért azon eszközöknél, mely ezeket a tömörítéseket használja, hiba jelentkezik. Ellenben a YUY2 képkódolással működő kamerák zavartalanul működnek.

A Microsoft megerősítette a hírt, mint közölték: már dolgoznak a hiba javításán, szeptemberben jöhet a patch. Elnézést kértek a felhasználóktól, és hangsúlyozták: a frissítés alapos tesztelésen ment keresztül, ez a hiba akkor nem bukott ki.