Sikeresen felfuttatta az FBI a pedofiloldalt

Nem kerül börtönbe a pedofil, aki hét évig molesztált egy fiút molesztál
Vágólapra másolva!
Harmadával nőtt meg a Playpen nevű pedofiloldal tagjainak száma azon időszak alatt, míg az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) működtette azt. A tagok hozzászólásai szerint az oldal üzemeltetése is javult, azt jobban lehetett használni.
Vágólapra másolva!

Az FBI 2015 februárjában vette át csendben az irányítást a Playpen nevű, sötét weben található pedofiloldal felett. Azt két hétig üzemeltették, ilyen módon próbálták meg lekapcsolni az anonimitás mögé rejtőzött pedofilokat.

Hogy kiderítsék személyazonosságukat, kártevőket juttattak gépeikre,

ennek eredményeként több mint 4000 számítógépet fertőztek meg világszerte, és 186 embert sikerült letartóztatni.

A Playpen üzemeltetőjének védőügyvédje szerint az FBI irányítása alatt még népszerűbbé vált az oldal, amit egyébként is illegálisan működtettek. Ezzel a ténnyel próbálta meg elérni a bíróságnál, hogy ejtsék az ügyfele elleni vádakat.

Régóta küzd az FBI a pedofilok ellen a neten is Forrás: Thinkstock

és fejlesztette is az oldal mögött álló infrastruktúrát" - írta Peter Adolf ügyvéd.

Az átlagos heti 11 ezer egyedi látogató szám körülbelül 50 ezerre nőtt. Két hét alatt a tagok száma pedig 30 százalékkal ugrott meg, akik közel 200 videóhoz, 9000 képhez, és 13 ezer linkhez jutottak hozzá az oldalon keresztül. Ezekből többet is egyenesen az FBI szerveréről lehetett letölteni.

Az FBI ügynökei 2012-ben használtak először olyan kódot, amivel képesek voltak a böngészőkben lévő Flash bővítmény sérülékenységét kihasználva beazonosítani a Toron keresztül gyermekpornóval kereskedő, elviekben visszanyomozhatatlan felhasználókat.

Mi az a dark web?

A sötét web (dark web) tulajdonképpen nem más, mint néhány ezer, bárki által szabadon látogatható weboldal - épp csak azoknak a szervereknek az IP-címe titkos, amelyeken futnak. Rendkívül nehéz feladat kideríteni, hogy az oldalakat kik működtetik, és egyáltalán hol találhatók fizikailag az őket tartalmazó számítógépek. A sötét web oldalai online anonimitást biztosító szoftvereket, főként a Tor-hálózatot használják, az ezeken zajló forgalom ugyanis titkosított. Az adatokat véletlenszerűen kiválasztott számítógépeken keresztül továbbítják a feladótól a címzettig. A Toron működő honlapokat csak azok az internetezők tudják megnyitni, akik maguk is feltelepítik a titkosított hálózat eléréséhez szükséges kliensszoftvert, és rendelkeznek a megfelelő böngészővel.

Jogtalanul hekkelt az FBI

A perek sokszor nem a szövetségiek javára dőlnek el. Az FBI még mindig nem árulja el, hogy pontosan hogyan hekkelte meg a gyerekpornót terjesztő felhasználókat a dark weben keresztül. A nyomozóiroda csak Hálózati Felderítő Technikaként (NTI) hivatkozik az eljárásra, amivel sikerült a dark weben található pedofiloldal felhasználóit visszanyomozni.

Egy kerületi bíróság májusban ezért úgy döntött egy per során, hogy

minden bizonyítékot semmissé nyilvánít,

amit ilyen módon szereztek meg a szövetségiek, így pedig több gyermekpornót terjesztő felhasználót nem sikerül megbüntetni.

Az ügyvéd szerint a vádlottnak meg van minden joga ahhoz, hogy tudhasson arról, miként hajtotta végre az FBI a hekkelést. A tisztázás azért is fontos, hogy az FBI ne vezethesse félre a bíróságot: korábban volt már rá példa, hogy ártatlan emberek gépein is voltak ilyen filmek és képek. Másrészt: miközben az elkapott gyanúsítottak az oldalon böngésztek, már az FBI irányítása alatt álltak.

Első alkalommal áprilisban utasították el az FBI által megszerzett bizonyítékokat egy per során arra hivatkozva, hogy a szövetségieknek nem volt érvényes engedélyük hackelésre.