Kukkolásbiztos kijelzőt fejlesztett a HP

New anti-piracy law comes into effect in Russia man computer video internet social network HORIZONTAL 2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A HP ősszel megjelenő üzleti Elitebookjaihoz egy olyan védőrendszert is lehet majd választani, aminek köszönhetően a kijelző tartalmát nem tudja leolvasni az, aki oldalról kukkolja a laptopot.
Vágólapra másolva!

Beépített megoldással próbálja megakadályozni a HP, hogy a laptopunk kijelzőjén látható dolgokat más, kíváncsi szemek láthassák. Sok felhasználót zavar ugyanis az, ha vonaton, vagy repülőn más is bámulja, hogy éppen mit csinál a számítógépen. Ez kellemetlen akkor, ha valaki éppen dolgozik az eszközön, vagy privát dolgokkal foglalkozik.

A Sure View funkció lényege, hogy olyan módon kezeli a kijelző fényét, hogy annak tartalmát csak az tudja elolvasni, aki egyenesen a laptop előtt ül. Akik oldalról néznek rá a gépre, sötétített képernyőt látnak. A módot billentyűkombinációval lehet ki- és bekapcsolni.

Csak az láthatja a kijelzőt, aki előtte ül Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

Hasonló megoldás már létezik, sokan olyan laptopra szerelhető fóliákat vesznek, amelyek szintén hasonló hatást váltanak ki. Ezek hátrány viszont, hogy felszerelve mindig sötétített, nehezen olvasható a kijelző akkor is, ha nincsenek kíváncsi szemek a közelben, azt körülményes cserélgetni.

A HP szűrőjét egy billentyűkombinációval lehet aktiválni, majd megszüntetni, ami jelentősen egyszerűbb. A The Verge tesztje alapján a módszer rendkívül jól működik, aktív módban nem nehezíti meg a felhasználó számára az olvasást, és valóban nem látható oldalról a kijelző.

A Sure View szeptemberben mutatkozik be választható opcióként két HP modellben, az EliteBook 1040 és Elitebook 840 üzleti készülékekkel. A cég elmondása szerint körülbelül 75 dollárral dobja meg a készülékek árát – ami azért nem túlzás, mert egy hagyományos szűrő is 50 dollár körüli áron mozog.