Hazudunk, hogy ne bántsuk meg a robotokat

pepper robot
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint elnézőbbek vagyunk azokkal a robotokkal szemben, amelyek emberi érzelmeket is képesek megjeleníteni.
Vágólapra másolva!

A robotok még egyelőre szokatlan szerepet töltenek be mindennapi életünkben. Ugyan egyre többen használnak olyan virtuális asszisztenseket, mint Cortana, Siri vagy éppen a Google Now, de egész másképp viselkedünk olyan robotokkal szemben, amelyek testet is kapnak, világít rá egy nemrég végzett kutatás.

A Bristoli Egyetem kutatói azt vizsgálták egy kísérlet során, hogyan viselkednek az emberek az olyan humanoid robotokkal, amelyek emberi érzelmeket képesek kifejezni. A Bert nevű robot háromféle verzióját bízták meg azzal, hogy egyenként készítsenek el az alanyoknak egy rántottát.

Bert robot első változata elejtette a tojást sütés közben, közben nem beszélt, és nem is kért elnézést érte. A második verzió, B robot szintén nem beszélt, de mikor elejtette a tojást, rezzenéstelen arccal bocsánatot kért. C robot mindegyiküktől különbözött: kommunikatív volt, és búslakodó arckifejezésre váltott, mikor összetört a tojás.

Pepper az egyik leginkább emberinek tűnő robot Forrás: Mastercard

A robotok ezután mind megkérdezték az alanyokat, hogy alkalmaznák-e őket konyhájukba kisegítőnek. Egy alany visszakérdezett B és C robotnak, hogy szomorú lenne-e, ha nemmel válaszolna. Egy másik résztvevő szerint lelki zsarolás volt ez a kérdés, sokan pedig igenlő választ hazudtak a C-verziójú, botkezű robotnak, hogy az ne legyen szomorú.

A kutatás szerint az emberek leginkább egy kommunikatív, emberszerű, de nem hibázó robotot preferálnának. Az emberek reakció rávilágítottak arra is, hogy az emberek elnézőbbek azokkal a robotokkal szemben, amelyek érzelmeket, megbánást mutatnak ki.