Applikációk hada könnyíti meg a tanulást

gyerek és internet laptop meglepetés
Vágólapra másolva!
Ha szeretne egy új készséget vagy nyelvet magára szedni, applikációk hada könnyítheti meg az életét.
Vágólapra másolva!

Appverseny az Origón

Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-23. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

Jegyzetelés

Az Evernote (iPhone, Android), a OneNote (iPhone, Android), a SimpleNote (iPhone, Android) és a Google Keep (iPhone, Android) mind azonnal szinkronizálnak asztali gépen, telefonon és tableten egyaránt, így akár a buszon is lehet jegyzeteket nézegetni - ha valakinek erre lenne gusztusa.

Mind a 4 applikáció hasonlít felépítésében: jegyzetfüzetekbe rendezgethetjük a virtuális jegyzeteinket.

Szuper keresőfunkciók, jelölési (tag) lehetőségek, megosztás, pipálható listák állnak rendelkezésre - hogy melyiket érdemes letölteni csak azon múlik, hogyan szeretünk jegyzetelni.

Ilyen szép az Evernote működés közben. Forrás: [origo]

Az Evernote és microsoftos párja, a OneNote hasonlóan alkalmasak képek, szövegek és linkek tárolására. Főleg azok fogják szeretni, akik imádnak rendezgetni. A OneNote előnye, hogy színkódolni is lehet, és rajzolgatni is. Mindkét app viszonylag

jól eltárolja a kézzel írt jegyzeteket is,

az Evernote-ot pedig már a telefonon belül is védhetjük jelszóval.

A OneNote szinkronizálja az adatokat az eszközök közt Forrás: Microsoft

A SimpleNote leginkább a szöveges jegyzeteket szereti. Ez talán a legminimalistább, letisztultabb applikáció a négy közül, különösen a keresőfunkciójukra büszke a cég.

A Google Keep a rövid jegyzetekre a legalkalmasabb.

Akár GPS-alapú emlékeztetőt is beállíthatunk

- akiknek elég, ha a jegyzeteik színkódolva vannak, nem külön virtuális jegyzetfüzetekbe, illetve nem jegyzetel sokat, annak ez az app való.

Ha esetleg még nem osztana meg eleget a Google-lel saját magáról, a jegyzeteit is tárolhatja az applikációjukban! Forrás: iTunes

Fontos infó, hogy az EverNote ingyenes verziója a legutóbbi frissítés után csak két eszközünkre telepíthető, így ha a tableten, telefonon, és gépen is el akarjuk érni a jegyzeteinket, akkor érdemes mást választani.

Nyelvtanulás

A Duolingo (iPhone, Android) zseniálisan gamifikálja a nyelvtanulást (már 19 nyelven!), és szinte észrevétlenül teszi szokássá a mindennapos nyelvtanulást. Lehet a barátainkkal (vagy ellenségeinkkel) versengeni, hogy ki tanul többet, extra pontokat kapunk, ha minden nap gyakorlunk.

Hasonló nyelvtanulós app a magyar fejlesztésű Drops, amely jelenleg még csak iOS-en érhető el (iPhone). A szavakat audiovizuálisan tanulja meg a felhasználó, pillanatok alatt rögzülnek a legfontosabb kifejezések. Használatához elég a képeket, betűket drag-and-drop, azaz fogd és húzd módszerrel a helyükre tenni.

Mindennap maximum 5 percet enged játszani az app, ezzel pedig igazi függőség alakulhat ki!

Figyelmeztet, ha 24 órája már nem játszottunk Forrás: Origo

Kevésbé ismert barátjuk a Memrise (iPhone, Android), ami alapvetően egy ismétlő-kártya applikáció. Ennek előnye, hogy mi magunk is összeállíthatunk nyelvtanuló csomagokat, vagy a többi felhasználó által szerkesztettekből tanulhatunk.

Egy-egy kifejezéshez képeket tudunk csatolni, így "mémesíthetjük" a tanulási folyamatot.

Az applikáció először megtanítja a kifejezéseket, többször átismétli, majd - a szóhoz csatolt kép segítségével - visszakérdezi őket.

Itt a Duolingo-s bagoly helyett kis virágok várják, hogy öntözzük őket. Ha a Duolingo nem jön be, vagy már az ottani leckéken túlhaladtunk, az egyik leghasznosabb szótanulási módszer a Memrise-é - képekről sokkal könnyebben eszünkbe juthat egy-egy szó hangzása.

Akár minden szóhoz különböző macskás képet rendelhet hozzá. Higyje el, sokkal könnyebb lesz emlékezni a szavakra! Forrás: iTunes

Ismétlés

Ilyen szépen is letisztázhatja a gondolatait, akár mobilon. Forrás: iTines

A tudás virtuális anyái: a Quizlet (Android) illetve a Fleshcards+ by Chegg (iPhone) applikációk hatékonyan visszakérdeznek definíciókat kis kártyák segítségével. Sokszor már az is elég ismétlés, hogy leírjuk egy-egy kifejezés definícióját, vagy emlékeztetőt egy-egy történelmi személyhez.

Azoknak, akik ennél vizuálisabb típusok, vagy egy-egy témát szeretnének jobban átlátni, használható lehet az IMindMap (iPhone, Android).

Az app segítségével vizualizálhatjuk, hogyan függnek össze a tanultak. Ez egyébként szuperül felkészít akár egy mítingre vagy interjúra is: letisztázza, hogyan kapcsolódnak a témák egymáshoz, és mire fókuszáljunk.

Időbeosztás

Diákoknak a legjobb naptár Androidra a StudentAgenda (Android): színkódolni lehet a tárgyakat, mutatja, mennyi idő van a vizsgáig, mennyit foglalkoztunk egy-egy tárggyal, szépen lebontható, to-do listát lehet összeállítani.

iPhone-ra hasonló a Homework App, ami egy szintén nagyon részletesen kidolgozott naptár/to-do applikáció, diákokra fókuszálva.

Bezzeg a mi időnkben még leckefüzet volt. (Homework App) Forrás: iTunes


Az időbeosztás nagy titka abban is rejlik, hogy tudjuk, mire megy el az időnk. iPhone-osok a Beállítások / Akkumulátor menüpont alatt látják, hogy milyen applikációt, mennyit használtak az elmúlt 24 órában; Androidosoknak jó lehet letölteni a Quality Time applikációt, ami ugyanezt mutatja.

A Pomotodo (iPhone, Android) és a Toggl (iPhone, Android) applikációk pedig arra lehetnek jók, hogy mérjük, mire is megy el az idő. Ez sokat segít abban, hogy később visszanézzük, mennyi tanulással milyen eredményeket sikerült elérni.

A Pomotodo pontosan leírja, mivel mennyit foglalkoztunk egy nap. Forrás: iTunes

A Pomotodo a Pomodoro-technikát követi: gyakorlatilag egy stopper óra, ami 25 percenként szól, hogy tartsunk 5 perc szünetet. Sokat segíthet fókuszálni, mivel 25 percet könnyű kibírni Facebook/email csekkolás nélkül, ha tudjuk, hogy utána lesz 5 perc, amiben ezzel lehet foglalkozni.

A Toggl ezzel szemben szimplán követi, hogy egy-egy feladatunkkal mennyi időt töltöttünk - meglepő eredmények születhetnek!

Extrák

A Dropbox és/vagy a Drive elengedhetetlenek: felhőtárhelyen tárolni a beadandókat, jegyzeteket, azokat könnyen meg is oszthatjuk az osztály- vagy csoporttársakkal. Végtelenül megkönnyíti az életet: például ha a gépünk hirtelen leáll, az op.rendszer újraindul, az összes beadandó/jegyzet mentve van, és akár másik eszközről is elérhető.

A Pushbullet egy zseniális találmány arra, hogy a gépen használjuk gyakorlatilag az összes mobil kommunikációs applikációnkat. Még SMS-ezni is tudunk, illetve gépen láthatjuk a telefonos notikat, a készülékek közti fájlküldést pedig sokkal egyszerűbbé teszi. Az életminőséget nagyban növeli, hogy amit gépen kikopizunk, akár mobilon is beilleszthetjük.

Ha kipróbálja a Pushbullet-et, nem fogja tudni, hogyan élt eddig nélküle. Forrás: iTunes

Az egyetemi évek kezdete a bulivonat indulását is jelezheti. Főleg egy idegen városban, késő este az utcákat járni nem mindig a legbiztonságosabb.

A bSafe (iPhone, Android) applikáció viszont nagyban növeli a biztonságérzetet: beállíthatjuk, hogy az általunk választott telefonos kontaktjaink, az úgynevezett

Őrangyalok láthassák hazafelé menet a telefonunk GPS-koordinátáit.

Ha be van kapcsolva az app, és megnyomjuk rajta a vészjelzést, az jelez az Őrangyaloknak, hogy hol történt baj, valamint a telefon elkezd videó-és hangfelvételt készíteni.