Összegyűjtené a tolvajok ujjlenyomatait az Apple

touch id ujjlenyomat azonosító home gomb apple iphone biometrikus azonosítás
A Touch ID segítene a tolvajok lebuktatásában
Vágólapra másolva!
Az Apple szabadalma szerint egy olyan megoldáson dolgozik a cég, amely biometrikus azonosítók összegyűjtésével buktatná le a telefontolvajokat.
Vágólapra másolva!

A Daily Mail 2014-es cikke szerint naponta kétezer mobilt lopnak el a világon, melyből a legtöbb készülék iPhone. A cupertinóiak úgy tűnik, most elejét vennék a problémának, legalábbis erről árulkodik egy új szabadalom, ami a céghez fűződik.

A vállalat az iPhone-okban és az iPadekben található Touch ID gombot, valamint a készülékek kameráját, és egyéb szenzorait használná fel ahhoz, hogy információkat gyűjtsön a telefont elemelő tolvajról. A szabadalom szabad fordítással az "Illetéktelen felhasználók biometrikus módon történő azonosítása" néven fut, és még áprilisban vették nyilvántartásba.

A Touch ID segítene a tolvajok lebuktatásában Forrás: Apple

A megoldás lényege, hogy biometrikus azonosítók alapján próbálná beazonosítani a feltételezett tolvajt. Hogyha a telefon ismeretlen ujjlenyomatot érzékelne, vagy többször is rossz PIN-kódot kapna, összegyűjtené az adott felhasználó azonosítóit. Például ujjlenyomatát, de fotót, videót és hangfelvételt készíthetne róla, amit egy központi szerverre küldene el.

Az AppleInsidernél úgy vélik, hogy a konzumer szektorban nem láthatjuk a közeljövőben ezt a megoldást, mivel jogilag ingatag lábakon áll. Paul Lilly, a Hot Hardware újságírója szerint a megoldás a biometrikus azonosítás következő szintjét jelenti. A technológia

Hogy végül milyen módszert választ az Apple, és ennek pozitív hatásait mikor érezhetik a vásárlók, még nem tudni.