A bitcoinosokra és Tor-felhasználókra is rászállna az FBI

hacker torrent
According to Fortune magazine if companies don’t invest in educating their employees about security risks they pose the largest risk in the organization. Large investments in security often do not account for user error and other effects of human error. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) által kérvényezett törvénymódosítással nem csak korlátok nélkül hekkelhetnének meg bármilyen eszközt a szövetségiek. Lehetővé tenné számukra azt is, hogy a Tor-felhasználókat, vagy bitcoin-tulajdonosokat is visszakövethessék gépük feltörésével, és komplett hálózatokat kapcsoljanak le, akár külföldön is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Igazságügy Minisztérium még áprilisban nyújtott be egy törvénymódosítási javaslatot az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának. A bűnügyi eljárásokat szabályzó 41-es számú törvény módosítása lehetővé tenné az FBI számára, hogy egyetlen engedéllyel bármennyi gépet feltörjenek, bárhol a világon.

A jelenlegi szabályok szerint a szövetségieknek először a helyi bíróságtól kell kérnie házkutatási engedélyt, ami az adott államon belül érvényes. A módosítással a határok megszünnének,

akár a tengerentúli számítógépeket is feltörhetnék a szövetségiek.

A módosításról májusban döntött az amerikai legfelsőbb bíróság, a következő fázisban kerül a kongresszus elé. Ha érvénybe lép a módosítás, az FBI egy szövetségi bírótól kapott engedéllyel nemcsak egyetlen gépet hekkelhet meg, de bármennyi, hozzákapcsolódót. Így komplett hálózatokat, botneteket törhetnének fel legálisan, külföldön is.

Bármelyik gépet feltörhetné legálisan az FBI, hogy a bizonyítékokat perekben is felhasználják Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Tor-felhasználói is veszélyben lehetnek

A módosítás célja ezzel elsősorban az, hogy az FBI számára könnyebb legyen a Tor-hálózat felhasználóinak lekapcsolása.

A 41-es számú törvényt sokan vitatták az elmúlt hónapban az FBI gyermekpornó-ügye kapcsán. A szövetségiek még 2012-ben vették át az üzemeltetést a PlayPen pedofiloldal felett, és bár több embert is sikerült visszanyomozniuk és letartóztatniuk ilyen módon, a virginiai és oklahomai szövetségi bíróságok semmisnek minősítették a hekkeléssel szerzett bizonyítékokat. Ennek oka az volt, hogy a feltört számítógépek

az arra parancsot adó bíróságok hatáskörein túl voltak.

A bitcoin.com szerint a bitcoin felhasználóinak, és a Tor-hálózaton rejtőzködő aktivistáknak érdemes B-tervet készíteni, és a Tor helyett más anonim hálózatot keresniük. A 41-es szabály nem csak a gépek felett ad hatalmat a szövetségieknek, de a kriptovaluták, köztük a bitcoin felett is nagyobb lesz a befolyásuk.

Megállítani a tömeges hekkelést

A magánszféra mellett kiálló aktivisták, mint az Electronic Frontier Foundation (EFF), aggódnak a módosítás miatt. Két tervezetet is előterjesztettek a kongresszusnak a módosítás ellen, mindkét dokumentum hivatalos elnevezése szerint

a tömeges hekkelést szeretnék megakadályozni.

Jelenleg a módosítás, és az ellene irányzott két tervezett is azonos szakaszban van. A fellebbviteli bíróság már elfogadta azokat, most a kongresszuson a sor. December elsejéig kell dönteniük a 41-es szabály módosításáról. Az EFF mellé több tech cég is beállt, legutóbb a PayPal és a Google.