Nem lesz könnyű jogosítványt lopni

vezetés, jogosítvány, sofőr,
Vágólapra másolva!
Arcfelismeréshez kötik Amerikában a jogosítvány igénylését, így lopott dokumentumokkal sem tudnak majd illetéktelenek kártyához jutni.
Vágólapra másolva!

Januárban a New York-i járműregisztrálással foglalkozó iroda (DMV) egy továbbfejlesztett arcfelismerő rendszert vezetett be annak érdekében, hogy

még könnyebben lehessen azonosítani a sofőrt.

Az új módszerrel az eddigiekhez képest kétszer annyi vizsgálópontot ismer fel a rendszer, a debütálás óta pedig már száz tolvajt fogtak el és kilencszáz megoldatlan bűntény vár még a sorára.

Az arcfelismerés 2010-es bevezetése óta már 14 ezer embert kapcsoltak le, akik többféle jogosítványt próbáltak igényelni. A fejlesztésnek köszönhetően 64 helyett immár 128 pontot vizsgál a szoftver, a DMV szerint így jóval nagyobb eséllyel találnak egyezést az adatbázisban található 16 millió fotó egyikével.

Naponta 8 ezer képet töltenek fel, szóval a lista folyamatosan bővül.

Az arcfelismerés a New York-i hatóságok fegyvere, hogy illetéktelenek ne kapjanak jogosítványt Forrás: Thinkstock

"Az arcfelismerés kritikus fonotssággal bír, hogy a jogszabálysértőket távolt tartsuk" - nyilatkozta Andrew M. Coumo kormányzó. "New York vezető szerepet tölt be ebben a technológiában, így biztonságosabbá tudjuk tenni az utakat."

A DMV szerint

addig nem adják ki az új jogosítványt, ameddig nem vetették össze az adatbázissal.

A letartóztatott személyek felét egyébként azért vonták felelősségre, mert lopott személyigazolványt tartottak maguknál, hogy azzal igényeljenek új dokumentumot, az eredetit ugyanis bevonták vagy felfüggesztették.

Nagyjából két tucat csalót fogtak el azért is, mert módosították a nevüket, hogy egy újabb társadalombiztosítási számot igényeljenek, de olyan is akadt, aki más járműregisztrációs számát akarta használni.

Amerikában 39 államban használnak arcfelismerő rendszert. Az FBI-nak korábban 411,9 millió képet továbbítottak különböző hatóságok, ám fontos, hogy a DMV adatbázisát nem adták át.