Törvény készül a Pokémon Go ellen

Pokémon Go
Vágólapra másolva!
A Pokémon Go miatt szigorítanák a vezetés közbeni mobilozás szabályait Amerikában, hogy ne csak a telefonálásra, de minden olyan alkalmazás használatára kiterjedjen, ami eltereli a sofőr figyelmét.
Vágólapra másolva!

Új törvényjavaslatot nyújtottak be Kalifornia államban a demokraták. Módosítanának az idejétmúlt, a vezetés közbeni telefonálást és üzenetküldést tiltó törvényen, és kiterjesztenék azt a figyelmet elvonó mobilapplikációkra is - írja a Los Angeles Times

Bill Quirk demokrata képviselő szerint az okostelefonok és a mobilappok rengeteget fejlődtek azóta, hogy betiltották az SMS-zést és telefonálást vezetés közben.

A törvény nem csak a Pokémon Góra vonatkozna, de a zsebszörnyvadász applikáció irányította a figyelmet a vezetés közben telefonhasználat veszélyeire Forrás: NurPhoto/Hitoshi Yamada/NurPhoto/Hitoshi Yamada

"Fontos lépés lenne betiltani a mobilappok használatát, hogy csökkenjen az olyan balesetek, sérülések és halálesetek száma, amely abból fakad, hogy a sofőr figyelme megoszlik a vezetés és az alkalmazás között" – mondta Quirk.

A törvény ezen felül megszüntetné azt a kiskaput is, ami megnehezítette, hogy a rendfenntartó erők betartathassák a hatályos jogszabályokat. A kaliforniai fellebbviteli bíróság 2014-es határozata alapján ugyanis csak akkor büntették meg a sofőrt, ha a telefon a kezében volt vezetés közben.

Pokémon Go használata már gyalogszerrel sem veszélytelen, ha nem figyelünk, a volán mögött játszva viszont könnyedén halálos tragédiákhoz is vezethet Forrás: Peter Steffen / DPA / AFP

Ha a benyújtott törvénytervezetet elfogadják és jogerőre emelkedik, az tiltani fogja a Pokémon Go (és minden más telefonos applikáció) használatát vezetés közben.

– nyilatkozta Tom Lackey republikánus képviselő.

Az aggodalom nem alaptalan, hiszen a Pokémon Go megjelenése óta megszaporodtak az olyan közúti balesetek, amelyek elkerülhetőek lettek volna, ha a sofőr figyelmét nem tereli el a játék. Japánban a múlt héten már a második ember halt meg zsebszörnyvadász autós miatt.