Csúcsmobilt és szerény apróságot is mutatott a Sony

sony xperia xz ifa2016
Sony Xperia XZ
Vágólapra másolva!
Két új okostelefont mutatott be a Sony az IFA kiállításon. Az Xperia XZ a felső kategóriát képviseli, míg a jóval szerényebb Xperia X Compact a kompakt sorozatot viszi tovább. 
Vágólapra másolva!

A Sony mindig komolyan veszi az IFA kiállítást, és bár két évvel ezelőtt azt nyilatkozták, hogy lassítanak a termékfrissítési cikluson, ennek azóta nyoma sincs. A Z-sorozatot lelőtték, helyette az X-széria vette át az úttörő szerepet, amelynek már számos tagja jelent meg.

Igaznak bizonyulnak a szóbeszédek, miszerint egy jó ideig még X-es telefonokat láthatunk, ennek ékes bizonyítékai a most bejelentett új mobilok: az Xperia XZ és az Xperia X Compact.

Szerény apróság

Az Xperia X Compact a Z5 Compact modell szellemi örököse, ám nem olyan konfigurációval érkezik, amire számítani lehetett. A kijelző továbbra is 4,6 hüvelykes, ami manapság már kimondottan picikének tűnhet. A felbontás még mindig csak HD. A készülékház IP68 védelmet élvez, oldalt a home gombba építették az ujjlenyomat-olvasót.

Ehhez egy szerényebb, Snapdragon 650-es chipset társul, 3 gigabájtnyi memóriával. Az adattároló 32 gigabájtos, de bővíthető microSD kártyával.

Sony Xperia X Compact Forrás: Sony

A hátlapon egy 23 megapixeles, Exmor RS szenzor kapott helyet egy nagy látószögű lencsével párban. Előre egy 5 megapixeles kamera került, sajnos egyik sem tud 4K-ban rögzíteni.

A készülék már nem microUSB-n, hanem USB Type-C aljzaton keresztül tölthető, 2700 milliamperórás akkumulátort kapott. Árat még nem jelentett be a cég.

Nem túl új csúcsmodell

Az Xperia XZ zászlósmodell ígéretesebb készüléknek tűnik, bár csak kijelzője méretében különbözik az Xperia X Performance-től. 5,2 hüvelykes, full HD felbontású IPS panelt kapott, ami mögött már egy Snapdragon 820 chipset dolgozik, a négy mag pedig rendkívül erős teljesítményre képes. Mindehhez három gigabájt memória társul.

Sony Xperia XZ Forrás: Sony

A prémiumkülsőt az üveg előlap és a fém hátlap garantálja, 8,1 milliméteres méretével pedig kimondottan kecsesnek mondható az XZ, ami nem mellesleg vízálló (IP68). Az XZ szintén USB Type-C aljzatot, valamint továbbfejlesztett zajszűrő mikrofont és biometrikus leolvasót kapott.

Kitűnik viszont a 23 megapixeles hátlapi kamerája, ami két extra érzékelőt is kapott, aminek köszönhetően gyorsabb a fókuszálási sebesség. Szoftveres képstabilizálás van, optikai viszont nincs, de ezért kárpótol a 4K-filmezés lehetősége. Az előlapi kamera 13 megapixeles, 90 fokos látószöggel.

A hátlap alá egy 2900 milliamperórás akkumulátort szereltek, amivel a cég ígérete szerint két napig is bírhatja a készülék. Pontos árat nem jelentett be a japán cég, de a következő hetekben esedékes megjelenéskor minden kiderül.