Híres háborús fotót cenzúrázott a Facebook

News, Mark Zuckerberg
(FILES) In this photograph taken on October 28, 2015, Facebook chief executive and founder Mark Zuckerberg speaks during a 'town-hall' meeting at the Indian Institute of Technology (IIT) in New Delhi. Facebook founder Mark Zuckerberg urged India on December 28, 2015, to approve a controversial plan that would provide a free Internet service to the poor, his latest bid amid an escalating row with authorities. AFP PHOTO/Money SHARMA/FILES / AFP / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
A Facebook algoritmusa gyermekpornónak minősítette a világ egyik leghíresebb háborús fotóját, ezért a képet eltávolították a közösségi oldalról, miután azt közzétette egy újságíró. Norvégia legnagyobb újságjának főszerkesztője nyílt levélben vádolta Zuckerberget azzal, hogy visszaél erejével, és kritizálta az oldalt azért, amiért az algoritmusok sokszor a fontos témákat is megszűrik.
Vágólapra másolva!

Norvégia legnagyobb újságja, az Aftenposten főszerkesztője írt levelet Mark Zuckerbergnek, amelyben azzal vádolja a Facebook-atyát: visszaél erejével. A Facebook ugyanis cenzúrázta az egyik leghíresebb háborús fotót azért, mert azon egy meztelen kisgyermek is látható. Espen Egil Hansen „a világ legbefolyásosabb szerkesztőjének” hívta Zuckerberget, és kifejtette, hogy a meztelen gyermeket is ábrázoló fotó eltávolítása komoly hiba volt.

„Ha nem tudod felismerni a különbséget a gyermekpornográfia és a háborúban készült fotódokumentáció közt, az csak az ostobaságot mutatja, és elbuksz abban, hogy közelebb hozd egymáshoz az embereket” – írta Hansen az online is közzétett nyílt levelében, ami az újság címlapjára is kikerült.

A Pulitzer-díjat nyert képet az Associated Press fotósa, Nick Ut készítette 1972-ben. Azon egy meztelen, kilencéves kislány menekül több társával azután, hogy a dél-vietnami gépek véletlenül napalmot dobtak civilekre.

A fotót egy norvég író, Tom Egeland posztolta Facebookra egy beszélgetés kapcsán. Egeland fiókját felfüggesztették a fotó miatt, és miután az Aftenposten megírta a történetet, majd megosztotta azt saját Facebook-oldalán, a Facebook azt is figyelmeztetés nélkül eltávolította az oldalról.

A közösségi oldal arra hivatkozott, hogy bármilyen olyan fotót, amin nemi szerv vagy meztelen női mell látható, azt eltávolítják.

Hansen nyílt levelében elismeri, hogy a Facebook hasznos eszköz arra, hogy a barátokkal ápolhassuk a kapcsolatot, vagy zenéket osszunk meg egymással, de az oldalnak nagyobb szabadságot kéne biztosítania arra, hogy minél több kulturális kifejezést megengedjen, és több témának adjon teret. Hansen szerint a híres fotó szerepet játszott abban, hogy véget ért a vietnami háború, és a téma kritikusabb megvitatását is elősegítette.

„A szabad és független média fontos feladata, hogy tájékoztasson, beleértve olyan képek közlését is, amelyek sokszor kellemetlenek, de fontosak. A média felelőssége, hogy minden esetet egyedien vizsgáljon. Ezt a feladatot nem végezheti el egy algoritmus. Azért írom ezt a levelet neked, mert aggódom azért, hogy a világ legfontosabb médiuma korlátozza a szabadságot ahelyett, hogy kiterjesztené azt, és ez alkalmanként autoriter módon történik.”