Még az FBI igazgatója is fél a kukkolástól

james comey fbi
James Comey, az FBI képviselője a meghallgatáson
Vágólapra másolva!
A szövetségi nyomozóiroda igazgatója, James Comey azt ajánlotta egy konferencián, hogy mindig takarjuk le a webkamerát. Sokak szerint ez meglehetősen ironikus azon hatóság fejétől, amely nem egyszer figyelt meg állampolgárokat webkamerán keresztül.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda igazgatója, James Comey ragasztószalaggal takarta le személyi laptopjának webkameráját egy konferencián, ezen védekezési módszer használatára pedig mindenkit bátorít. Más tanácsokat is adott: mindig zárjuk be a kocsit, ha kiszállunk, és a ház bejárati ajtaját is csukjuk be lefekvés előtt.

„Van pár olyan praktikus dolog, amit meg kell tenni, ez az egyik ilyen"- mondta Comey, mikor leszalagozta a kamerát. „Ha bármilyen kormányzati irodába bementek, mindegyik kameránkon van egy kis redő, ami lezárja azokat. Így azoknak az embereknek, akiknek nincs rá joguk, nem látnak téged. Ez egy jó dolog szerintem."

James Comey, az FBI igazgatója Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Comeyt már korábban is cikizték amiért letakarja a laptopot, ám inkább iróniából – az emberek viccesnek találták azt, hogy az FBI mekkora figyelmet szentel a saját privátszférájának, holott maguk is éltek a webkamerás megfigyelés lehetőségével.

Comey év elején jogi háborút is indított az Apple ellen az érdekében, hogy a szövetségiek hozzáférhessenek a San Bernardinó-i terrorista telefonjának tartalmához, mely újabb olajat öntött a nemzetbiztonság-privátszféra vita tüzére.

" Nem olyan őrült dolog az, hogy az FBI igazgatója ügyel a személyes biztonságára.

- jegyezte meg.

A webkamerák leragasztása nem újszerű megoldás, még Mark Zuckerberg is letakarja a kameráját, hogy ne kukkolhassák idegenek.

Kiberbűnözők képesek ugyanis azt távolról bekapcsolni, és a célpont életét könnyen valóságshow-vá változtathatják. 2014-ben egy olyan weboldal került fel a netre, ahol megekkelt webkamerák képeit lehetett nézni élőben a neten, de sok hacker streamelt YouTube-ra is. Nemcsak videókat, de sokszor kompromitáló fotókat is készítenek áldozataikról, ez történt a 2013-ban tiniszépségkirálynővé választott Cassidy Wolffal is.