Első dolga volt vízbe dobni az új iPhone-t

apple szeptember 7 iphone 7
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller speaks on the new Apple iPhone 7 during a launch event on September 7, 2016 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the iPhone 7. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple Watch wearable device. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Péntektől Magyarországon is előrendelhető az Apple új telefonja. BIzonyos országokban már hozzájuk is jutottak, egyesek pedig megnézték, hogy mennyit bír a fém külső, mennyire vízálló a burkolat.
Vágólapra másolva!

Péntektől Magyarországon is előrendelhető a legújabb generációs iPhone készülék, az első körös országokban már meg is lehet vásárolni. Az Apple a dizájnon nem sokat alakított a tavalyi változatokhoz képest, ám nagy előrelépés, hogy

az IP67 védettségnek köszönhetően immár por- és vízálló lett a burkolat.

A két számból előbbi a teljes por elleni védettséget jelöli, utóbbi pedig a hivatalos meghatározás szerint annyit takar, hogy a telefon a vízbe merülés ellen korlátozott ideig védett (0,15–1 m között 30 percig).

De vajon a valóságban is igaz ez, vagy inkább nem érdemes nedves környezetben használni a telefont? Erre a Tech Insider munkatársai keresték meg először a választ, akik a nyitott csap alá tartották a mobilt, majd egy korsónyi vízbe is belerakták, és közben az időzítő segítségével még fotóztak is vele:

Jól látható, hogy ezeket a megpróbáltatásokat lazán tűrte az iPhone, működöképes maradt, persze hogy a videó után fél órával vagy fél nappal volt-e valamilyen káros következménye a műsornak, azt nem lehet tudni, valószínűleg nem. Medencében viszont már nem biztos, hogy érdemes lesz elejteni.

A JerryRigEverything YouTube csatorna viszont ennél jóval komolyan hányattatásoknak teszi ki a nagy gyártók büszkeségeit, a teszeket már Samsung, HTC, LG és más modellek is teljesítették, több-kevesebb sikerrel. Zack Nelson pedig tényleg nem kíméli az eszközöket, így az iPhone 7-et sem helyezte túl idilli megmérettetések elé:

A szikés próbálkozásnál már azonnal fehér zászlót lengetett a telefon, a feketére festett alumínium hátlapra úgy lehetett karcokat rajzolni, mint tollal papírra. A kameralencse sem volt túl boldog az éles eszközzel való megismerkedés után, és a négy ledből álló vakut védő üveg, vagy éppen a beszélgetési hangszóró takarólemeze is megsínylette a találkozást.

Ugyan az öngyújtót a képernyő egész jól túlélte (mindössze egy pillanatok alatt felszívódó "kristályelfolyás" volt megfigyelhető), a legérdekesebb mégis a hajlításos teszt volt. Az iPhone 6 bendgate botránya óta ugyanis különösen figyel erre a világ, és habár az iPhone 7 is meghajlítható, sőt, ilyenkor az egyes oldalsó elemek el is szakadnak egymástól, az erőfeszítés befejezésével minden a helyére ugrik.

Az iPhone 7 tehát a sekélyebb vízzel jó barátságban van, a fém viszont továbbra sem szereti az éles tárgyakat, tehát aki eredeti állapotban őrizné meg a telefon külsejét, annak nem árt valami tokot beszereznie.