Megjelent a Google gépaggyal turbózott csevegője

google allo
Nem minden esetben titkosít
Vágólapra másolva!
Világszerte kigördült a Google Allo nevű csevegőalkalmazása, lassan mindenhol elérhetővé válik. A Google intelligens asszisztenssel, személyre szabható üzenetekkel és végpontig terjedő titkosítással próbálja elszipkázni a Messenger és a WhatsApp felhasználóit, bár utóbbi miatt többen is kritizálják.
Vágólapra másolva!

Napokon belül mindenki számára letölthetővé válik a Google saját csevegőalkalmazása, az Allo, melyről először májusi fejlesztői konferenciáján beszélt a cég. A mobilalkalmazás iOS-re és Androidra is megjelenik, fokozatosan válik elérhetővé.

Az app gyakorlatilag a Facebook Messenger, vagy a WhatsApp konkurense kíván lenni, a főbb funkciókat mesterséges intelligenciával (MI) fejeli meg a cég. A keresőóriásnak ez az első olyan szolgáltatása,

amibe beépül a konferencián bemutatott Google Asszisztens.

Az MI-vel felszerelt segéd a botok hangos változata, a Google Now fejlettebb változatának is tekinthető. Megérti a természetes nyelvet, lehet vele beszélgetni, emlékszik a korábbi kérdésekre. Emellett olyan feladatokat is végrehajt, mint például vásárlás. Mindezeket be sem kell írni, a hangunkkal vezérelhetjük.

Az üzenő alapötlete, hogy minél többet használjuk, a gépi tanulásnak köszönhetően az app annál jobban kiismeri szóhasználatunkat, felhasználó szokásainkat, és ehhez mérten próbál válaszokat ajánlani a szövegkörnyezetet figyelembe véve – hogy ez miként szuperál élesben, arról tesztelés után mi is beszámolunk majd.

Igaz, míg a Google Allo magyar nyelven is megjelenik, addig az Asszisztens egyelőre csak angolul működik, de a cég már dolgozik azon, hogy több nyelven is elérhetővé váljon.

Kérdés, elég lesz-e a Messenger ellen Forrás: Google

Az üzeneteket kozmetikázni is lehet, tetszőleges méretet állíthatunk be, ezzel érzékeltethető a suttogás, kiabálás, de csatolhatunk firkákat, rajzokat, matricákat is a szöveghez. Az elküldött fotókra is tudunk rajzolni, és persze van rengeteg matrica, emoji.

Titkosít, és mégsem

Az appot úgy harangozta be a cég, mint egy újabb fontos lépést a felhasználók magánszférájának biztosítása felé. Más csevegőszolgáltatásokhoz hasonlóan (Viber, WhatsApp, Telegram) végpontig terjedő titkosítást építenek belé, bár az nem alapértelmezett beállítás,

engedélyezni kell hozzá az inkognitó módot.

Korábban ezért Edward Snowden is kritizálta a még meg sem jelent appot. A magánszféráért küzdő aktivisták szerint ugyanis a szolgáltatásnak alapból kéne használnia titkosítást, hogy az átlagfelhasználó is védve legyen.

Nem minden esetben titkosít Forrás: Google (YouTube)

A Google mindezt azzal indokolja, hogy az intelligens asszisztens fejlesztéséhez szükséges a minél több információ, a gépi tanulásos módszerek több adattal hatékonyabbak. Nem mellékes, hogy

a Smart Reply sem működik inkognitó módban,

így ha valaki szeretné kihasználni ezt a funkciót, akkor nem fognak az üzenetei titkosítva közlekedeni. Azok bírósági végzéssel hozzáférhetők lesznek, csakúgy mint a Gmail, vagy Hangouts üzenetek.