Girlpower az izraeli startupversenyen

Start Tel Aviv
Ők az idei Start Tel Aviv győztesei
Vágólapra másolva!
Idén a nők vették át az uralmat a tel-avivi startupverseny: a Start Tel Aviv mezőnyében. Ugyanis a női vállalkozók segítése az egyik központi témája a DLD innovációs fesztiválnak, nem is csoda, hogy a legjobb női startupokat díjazták végül. A magyar nyertes hibakereséssel aratott!
Vágólapra másolva!

Izraelben a női lakosság kevesebb mint 3 százaléka vállalkozó, és az itt fellelhető startupoknak csak az ötödét alapították nők – mégis, ez az európai átlaghoz képest még mindig jónak számít, hiszen Európában ez az arány mindössze 17 százalék.

A zsidó állam jelenleg egyik fő feladatának érzi, hogy a nőket is a vállalkozói, ezen belül a startup szektor felé terelgesse, ezért támogatja ezen kezdeményezéseket is. A minden évben megrendezett Start Tel Aviv startupversenyen

ebben az évben kizárólag nőket díjaztak.

Hibakereséssel győztek a magyarok

Az ötödik alkalommal megrendezett verseny fődíja egy olyan tel-avivi túra, amelyen a vállalkozók találkozhatnak inspiráló és befolyásos személyekkel, megismerkedhetnek olyan kollégákkal, akikkel később akár együtt is dolgozhatnak.

A mezőny pedig elég nemzetközi: nehéz felsorolni, hány országból érkeztek ide cégvezetők,

Ausztráliától kezdve Kenyán át Peruig rengetegen jöttek, hogy bemutassák az ötleteiket.

Ők az idei Start Tel Aviv győztesei Forrás: Elitzur Reuveni

A magyar győztes, Tamási-Irsai Renáta a Samebug nevű szoftver kifejlesztéséért kapott díjat: ez egy olyan platform, ahol a fejlesztők beszélhetnek egymással, ötleteket cserélhetnek, és együtt kereshetik a megoldást különböző bugokra, azaz hibákra.

A Samebug felhasználói számára a szoftver automatikusan összegyűjti és osztályozza az alkalmazásokban található bugokat, így a fejlesztők gyorsabban oldják meg a problémát, és megbízhatóbb megoldásokat kereshetnek rá.

A Sambug algoritmusa azt is felismeri, ha ugyanazon okból kifolyólag keletkezett hiba különböző appokban.

Fenntartható gazdálkodás

Más vonalról érkezett a kenyai Alice Mueni Mutisya, aki ToToHealth szervezettel a csecsemőhalandóságot és az anyai halálozások számát akarja minimálisra csökkenteni.

A cél, hogy a terhesség korai szakaszában felismerhetők legyenek a fejlődési rendellenségek.

Az applikáció ezért a terhesség alatt célzott és személyre szabott üzeneteket küld a szülőknek, hogy az adott szakaszban mire figyeljenek jobban, mit fogyasszanak, milyen kockázatok vannak, milyen vizsgálatra érdemes elmenni.

Üzeneteket küld a szülőknek a tudnivalókról Forrás: Totohealth Facebook-oldala

A francia Cloé Dana egy speciális webshopot hozott létre. A Henjoy-ban ruhákat és táskákat kölcsönözhetünk ki az appon keresztül, lényegesen olcsóbban, mintha meg is kellene venni őket.

A lett versenyző, Ilze Zaharane olyan játékot (Cheeksup) fejlesztett, amely a beszédhibás gyerekeknek segít a tanulásban interaktív terápiás játékokkal.

A thaiföldi Maneerat Wongjaroenporn a LenNam megalapításával a helyi mezőgazdaságban dolgozók életét szeretné megkönnyíteni.

A brazil Melina Guelman Menu For Tourist nevű alkalmazásában összegyűjti egy-egy város legjobb éttermeinek étlapjait, és lefordítja akár nyolc különböző nyelvre.

Az új-zélandi Shama Sukul Lee nem programot, hanem terméket árul: olyan

növényi alapú "húst" készít

Sunfed Foods startupjával, amely ugyanúgy néz ki, mint a hús, állítólag ugyanolyan az íze is, mégis sokkal fenntarthatóbb megoldást kínál.

A Sunfed Foods azt állítja, épp olyan jó a "növényi hús", mint az igazi Forrás: Origo

Jó ugródeszka a startupoknak

Ez persze csak néhány morzsája annak, hogy hány szuper, nyertes ötlettel érkeztek a startupok a versenyre. Izrael egyébként is büszke a diverzitására, így nem csoda, hogy

a divattól kezdve a beteg gyerekek ellátásán át a programozásig minden fellelhető

a nyertes pályázatok között. Azt, hogy ezekkel a vállalkozásokkal mi lesz a jövőben, még nem tudni, de a kezdetekben mindenképp segít az, hogy ilyen mérvű megjelenést és tárgyalási lehetőséget kaphatnak nagy befektetőkkel.