Orosz hackerek akarták megzavarni a brit választásokat

hacker illusztráció számítógép lopás feltörés it laptop tablet
hacker illusztráció
Vágólapra másolva!
Brit sajtóértesülés szerint orosz hackerek akarták megzavarni a tavaly májusi brit parlamenti választásokat.
Vágólapra másolva!

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap biztonsági illetékeseket idéző beszámolója szerint a Fancy Bears nevű orosz hackercsoport azt tervezte, hogy a választásokat közvetlenül megelőző időszakban támadást intéz brit kormányzati intézmények,

köztük a belügyminisztérium, a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium,

valamint a négy legnagyobb országos tévétársaság, a BBC, az ITV, a Channel 4 és a Sky ellen is.

A lapnak nyilatkozó, név nélkül idézett szakértők szerint a nagyszabású kibertámadás tervét az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit titkosszolgálat, a GCHQ leplezte le.

A szervezet figyelmeztette a hackerek által célpontként kijelölt médiaintézményeket, hogy erősítsék meg online rendszereik védelmét, és pótlólagos védőkapacitásokkal látta el a kormányzati online hálózatokat.

A franciák miatt nyomoztak

A The Sunday Times forrásai szerint a GCHQ eredetileg azt vizsgálta, hogy ki állhatott a világszerte sugárzó francia televízió, a TV5Monde ellen tavaly áprilisban elkövetett hackertámadás mögött, amely miatt a társaság több mint kétszáz országban fogható adásai félbeszakadtak, mind a 11 TV5-csatorna képernyője hosszú órákra elsötétült.

Egyes csatornákon az Iszlám Államnak tulajdonított fenyegető üzenetek jelentek meg, és a GCHQ attól tartott, hogy a dzsihadista terrorszervezetnek sikerül ugyanígy megtámadnia a brit informatikai és kommunikációs infrastruktúrát is a választások előtt.

A brit lehallgató szolgálat azonban kiderítette, hogy a francia tévétársaság elleni támadást valójában az orosz hackercsoport követte el. A GCHQ olyan adatoknak is a birtokába jutott, amelyek arra vallottak, hogy

a Fancy Bears Nagy-Britanniában is hasonló akcióra készült a tavaly májusi választások előtt.

A Fancy Bears legutóbb néhány hete hallatott magáról, amikor feltörte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisát, és adatokat hozott nyilvánosságra többtucatnyi élsportoló, köztük olimpiai bajnokok doppingtesztjeiről.

A The Sunday Times szerint az amerikai hatóságok ezt az orosz hackercsoportot gyanúsítják az amerikai Demokrata Párt e-mail-szervereinek feltörésével is.