Méregdrága könyvekkel tanítanának pokémonozni

pokemon go könyvek
Vágólapra másolva!
A Pokémon Go körüli őrület ugyan már lecsillapodott, de még mindig milliók játszanak vele világszerte, és rengetegen igyekeznek meglovagolni a mobilos zsebszörnyvadászat keltette hullámokat. Az Apple az okosórás verzióval promózta az új Apple Watch-t, megjelent az első hivatalos Bluetotooth-kiegészítő a játékhoz, ahogy a hazai könyvpiac egyik szereplője is meglátta a pokémonokban rejlő lehetőséget, hiszen rögtön két könyvvel támadták a célközönséget.
Vágólapra másolva!

A videojátékok világában bevett gyakorlat, hogy útmutató készül bizonyos programokhoz.

Tagadhatatlan az is, hogy a Pokémon Go túl sok fogódzót nem nyújt a telepítés után, így alapvetően van ráció abban, hogy átfogó leírás készül a kezdő és/vagy fiatal játékosoknak. Az Athenaeum által megjelentetett kötetek azonban meglehetősen vegyes érzéseket keltettek bennünk.

Rögtön két kötetet kapunk, méghozzá meglehetősen borsos áron Forrás: Origo

Mennyi?!

Az egyik első dolog, amivel szembesülünk, hogy a kiadó rögtön két kiadványt szentelt a Pokémon Gónak. A kék-lila színű könyv a játék alapfunkcióit veszi sorra, míg a zöld-sárga változat teljes egészében a Góban található harcra koncentrál.

Habár van logika abban, hogy két külön kiadvány taglalja a játék részleteit, ha rápillantunk a kötetek árára, nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a kiadót inkább a játékosok gyors lehúzása vezérelte, hiszen

a darabonkénti 3490 forintos ár kicsit erős egy 82 és egy 102 oldalas zsebkönyvért.

A Pokémon Góhoz készült útmutatók az amerikai Skyhorse Publishing kiadványai alapján készültek, így az árban természetesen benne van az újraközlés jogdíja is, de ettől függetlenül mégiscsak túlzás azt várni, hogy 3490 vagy akár 6980 forintot fizessünk egy ingyenes mobiljátékhoz készült útmutatóért.

A zsebkönyvek elsősorban a fiatalabbaknak szólnak, a kérdés csak az, hogy nekik szükségük van-e rá Forrás: Origo

Ez az érzés pedig csak fokozódik bennünk, amikor átpörgetjük a kiadványokat, ugyanis – ezen nincs mit szépíteni – két kifejezetten ronda könyvvel van dolgunk.

Hogy néz ez ki?!

Az Athenaeum által magyarul kiadott kötetek a Pokémon Company, a Nintendo és a Pokémon Gót fejlesztő Niantic engedélye nélkül készültek, így a kiadó még a játék hivatalos logóját sem használhatta a kötethez, és a belső illusztrációk is kimerülnek az applikációból származó képernyőmentésekben.

Persze nem egy művészeti albummal van dolgunk, a célcsoport elsősorban a fiatalabb korosztály, de

ez még nem mentség a dizájn teljes igénytelenségére.

A borítókat teljesen eklektikus, különböző betűtípussal készült, egymás mellé hajigált feliratok igyekeznek érdekessé tenni, a belíveken pedig bordó alapra helyezett szövegdobozok és képernyőmentések várják az olvasókat: az egymást követő oldalak statikusak, unalmasak, ingerszegények, rossz rájuk nézni.

Akadnak ugyan érdekes és valóban hasznos tippek, legalábbis akkor, ha életünkben először indítjuk el a játékot Forrás: Origo

A kivitelezés egyetlen pozitív oldala, hogy a zsebkönyvek kifejezetten strapabíróak lettek. Az útmutatók kemény kötésben, cérnafűzéssel készültek, kellően vastag belső oldalakkal, így attól senkinek nem kell félnie, hogy rövid úton a darabjaikra hullanak a sok cipelgetés és lapozgatás nyomán.

Szinte mindenre megtanít

Amibe nem igazán lehet belekötni, az a kötet tartalma, ugyanis az eredeti kiadást jegyző Justin Ryan tényleg a lehető legaprólékosabban bemutatja a programot, kitérve minden menüpontra, minden lehetőségre és funkcióra, sőt

bőven jutott hely olyan tippeknek és trükköknek is, amelyekről egy kezdő játékosnak fogalma sem lehet.

Hogyan lehet megszerezni Pikachut már a játék elején? Miképp lehet az Eevee nevű lényből három eltérő pokémont fejleszteni? Merre találhatóak a különböző típusú lények? Melyik pokémon melyik ellen hatásosabb?

A kötetek belső oldalai rendkívül ingerszegények, pedig a fiatal korosztály a célcsoport Forrás: Origo

A válaszok egy tapasztalt játékosnak már evidenciának számítanak, de egy teljesen kezdő számára azért bőven tartogathat érdekes információkat már a kék-lila kötet is.

A zöld-sárga verzió teljes egészében a harcra koncentrál, és tényleg jól elmagyarázza a gym-ekben zajló küzdelmek lényegét, továbbá jó pár pokémonról szolgál alapvető és hasznos információkkal.

Hatalmas hiányosság viszont, hogy a játékban található 151 lényből csak azok kerültek a kötetbe, amiket a szerző arra érdemesnek talált, így

korántsem beszélhetünk teljes és átfogó útmutatóról.

A könyvek szövege amúgy egyszerű és világos, a fordítás minőségére nem lehet panasz, kisebbek számára is tökéletesen érthető, viszont ez még nem jelenti azt, hogy tényleg megéri pénzt áldozni a két kötetre. Már csak azért sem, mert egy olyan programról van szó, ami lényegében még nem készült el.

A Pokémon Go szinte hétről hétre fejlődik, a Buddy-rendszer nemrég jött ki, így a könyvből ezen funkció ismertetése teljesen hiányzik Forrás: Origo

A Pokémon Go fejlesztése ugyanis folyamatosan zajlik,

csak az elmúlt egy hónapban több frissítés érkezett hozzá, ebből kettő egészen új funkciókat hozott, és ezek nem is szerepelnek a könyvekben.

Abszolút nem elképzelhetetlen például, hogy hamarosan teljesen átalakul a harcrendszer, és ebben az esetben lesz egy 3490 forintos könyvünk, aminek már semmi hasznát nem vesszük.

Logikai bukfenc

A Pokémon Go egy hordozható eszközökre készült mobiljáték, ami játszhatatlan internetkapcsolat nélkül, így aki tényleg használni akarja, annak automatikusan van hozzáférése a világhálón található tartalmakhoz.

Márpedig a neten minden megtalálható, amiről a könyvekben olvashatunk, sőt sokkal több is, ráadásul a program legújabb verziójához igazítva. És ami a legfontosabb: ingyen.

Habár érthető, hogy az Athenaeum igyekezett lecsapni a Pokémon Go körüli őrületre, a magyar változat elkészítése és a nyomdai átfutás miatt még a viszonylag gyors reagálás ellenére is elkéstek.

Aki kíváncsi volt a programra, az már rég kiismerte minden funkcióját, így hónapokkal a megjelenést követően

ez a két könyv már tényleg csak azoknak tud újat mutatni, akik egész nyáron szatyorban éltek.

A fentebb ecsetelt okok miatt viszont még nekik sem nagyon lehet rá szükségük, főleg nem ilyen áron.