Mesterségesintelligencia-részleget hoz létre a Microsoft

Satya Nadella just confirmed that the company was going to merge all of its major versions of Windows into one huge Windows platform.
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 02: Microsoft CEO Satya Nadella delivers a keynote address during the 2014 Microsoft Build developer conference on April 2, 2014 in San Francisco, California. Satya Nadella delivered the opening keynote to kick off the 2014 Microsoft Build developer conference which runs through April 4. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Microsoft nagyon ráfekszik a mesterséges intelligenciára. Több részleget összeolvasztva olyan divíziót hoz létre, ami ötezer embert ölel fel.
Vágólapra másolva!

A Microsoft "terjeszteni szeretné a mesterséges intelligenciát", és arra a szintre eljuttatni, amit mindenki használ.

A redmondi cég tehát komoly strukturális átalakítások elé néz.

A vállalat egy új csapatot kreál, ráfeküdve a mesterségesintelligencia-kutatásokra. A részleghez a Bing, a Cortana és a K+F divízió dolgozói kerülnek, hozzájuk csapódnak a környezeti számítástechnikával, robotikával és az információs platformokkal foglalkozók is.

Így jön össze az 5000 fős, mérnökökből és tudósokból álló óriáscsapat.

A vezetést a 20 éve Microsoftnál dolgozó Harry Shum vállalta magára, aki korábban kutatás-fejlesztési alelnök volt. A mesterséges intelligencia így a negyedik nagy mérnöki csapat lesz a Windows, az Office és az Azure mellett.

Harry Shum Forrás: Microsoft

A Microsoft nagyon nyomja az intelligens szolgáltatásokat. A felhasználóknak ott a Skype Fordító, a Cortana virtuális asszisztens, valamint a kevésbé sikeres Tay chatbot.

Az intelligens megoldások olyan opciókkal kecsegtetnek, mint a gépi tanulás, vagy éppen arc- és képfelismerés. Az Uber az utóbbit használja, hogy megbizonyosodjon a sofőrök hitelességéről, vagyis hogy tényleg az vezeti az autót, aki beregisztált.

Átalakítások

Satya Nadella Microsoft-vezér kiszivárgott levelezése alapján arra lehet következtetni, hogy még komolyabb változtatásokra lehet számítani a jövőben. Qi Lu például a jövőben Nadella és Bill Gates személyes tanácsadója lesz, közvetlenül azután, hogy a biciklis balesetéből felépül. Qi Lu volt az alkalmazások és szolgáltatások csapatának alelnöke.

Ahogy a mesterségesintelligencia-alakulat létrejön, az előbb említett alkalmazások és szolgáltatások részleget is átnevezik, ezután már Office termékek néven futnak majd és Rajesh Jha áll az élre. A Skype team is Jhának felel majd, az eddigi főnök, Gurdeep Singh Pall pedig újabb pozíciót kap a későbbiekben.