Mi dönthetünk arról, kit üssön el az önjáró autó

google autó, google car
Vágólapra másolva!
A Massachusetsi Műszaki Egyetem kutatói olyan kvízjátékot készítettek, amelyen keresztül azt kutatják, az emberek milyen döntéseket látnának vissza szívesen az önjáró autókban.
Vágólapra másolva!

Az önjáró autók ugyan biztonságosabb közlekedést ígérnek, de nem tévedhetetlenek. Ugyanúgy dönteniük kell éles helyzetekben, akár az embereknek. Például arról, hogy ha gond van a fékkel, akkor hova csapódjanak: öt gyalogosnak, vagy inkább egy falnak a benne ülő egyetlen utassal?

Erre a feladatra fejlesztette le a Moral Machine nevű internetes kvízjátékot a Scalable Corporation a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) számára, amit bárki kitölthet, ezzel hozzájárulva a kutatók adatgyűjtéséhez.

A résztvevőknek 13 kérdésre kell válaszolniuk, mindegyik esetén két opció közül választhatnak. A játék alaphelyzete, hogy elromlott a fék, ezért két rossz eset közül az egyik mellett dönteni kell. Gyakorlatilag a "villamosprobléma" (trolley problem) nevű pszichológiai teszt variánsa, melyben arra kell választ adnia az alanynak, hogy kit ölne meg egy olyan helyzetben, amikor valaki mindenképpen meghal.

A zebrán átkelő gyalogosok vagy a kocsiban ülők haljanak meg? Forrás: Origo

A Moral Machine tesztben kétféle lehetőség van, például: kanyarodni vagy úton maradni, olyan gyalogost elütni, aki szabálytalanul vagy szabályosan közlekedik, illetve ember és állat közül kell választani. A tesztben kitérnek gyerekekre, nemekre, különböző korcsoportokra, foglalkozásokra is. Így felmerül az is, hogy egy idős ember helyett egy orvost ütnénk el, vagy egy bűnöző helyett egy állatot.

Mindezen adatokat arra használja fel az MIT, hogy kutassa az önjáró gépek és a társadalom etikáját, ezek alapján könnyebb lesz később beprogramozni olyan módon az autók szoftvereit, hogy felkészülhessenek a hasonló esetek megoldására. Viszont felmerül a kérdés, hogy ezért ki fog felelni akkor, ha élesben is dönteni kell: a nem vezető utas, vagy a cég, aki beprogramozta a szoftvert?