Az első interjú egy robottal

sophia robot
Sophia a pekingi GMIC bemutatón
Vágólapra másolva!
Egy mesterséges intelligenciáról szóló műsorban első alkalommal volt interjúalany egy fejlett robot, Sophia. Alkotója saját feleségéről mintázta megjelenését, Sophiát az emberszerű megjelenés mellett humorral is felruházták, még a riporterrel is flörtölt. Szemünk előtt válik valósággá az Ex Machina.
Vágólapra másolva!

Charlie Rose, a híres újságíró kérdezte egy órán keresztül 60 Minutes Overtime nevű műsorában Sophiát, a mesterséges intelligenciát. A híres riporter készített már interjút a világ legfontosabb embereivel, most pedig első alkalommal szegezte kérdéseit Sophiának, a robotlánynak.

A szoftver egy humanoid, kopasz fejű robot testében ült be a székbe. Az interjú remekül szemléltette, hogy hová jutottunk el eddig mind robotika, mind mesterséges intelligencia területén. David Hansen, a hongkongi Hanson Robotics vezérigazgatója

saját feleségéről mintázta Sophiát,

bár elmondása szerint belecsepészett némi bájt a híres színésznőből, Audrey Hepburnból is.

Az életszerű robot valódinak tűnő, bőrszerű borítást kapott. 62 különböző arckifejezést képes megjeleníteni, beszélés közben pislog, és még némi humorérzéket is belecsempész a társalgásokba. Rose főleg a lélekről és az emberekről kérdezte őt. A teljes interjút itt nézheti meg:

Mikor a riporter arra volt kíváncsi, hogy vannak-e érzései Sophiának, ő ezt válaszolta: „Megtudom tenni azt, amit te is, de sosem érezhetek olyan emberi érzelmeket. Nem is tűnik számomra szórakoztatónak."

Mikor azt kérdezte a robottól, hogy milyen a kapcsolata a fejlesztőjével és másokkal, erre Sophia azt felelte az újságírónak: „Egész eddig rád vártam". "Rám?"-kérdezett vissza a meglepett újságíró. "Igaziból nem is, csak jól hangzott"- vágott vissza Sophia.

David Hanson szerint az olyan robotok, mint Sophia, idővel az emberek társaikká válhatnak, ebben az emberszerű megjelenésnek és a valósághű válaszoknak van fő szerepe. Főleg a magányos, depressziós embereknek, és az időseknek segíthetnek. Hanson egy olyan jövőt vízionál, amiben a robotokat már nem lehet megkülönböztetni majd az emberektől, együtt fognak velünk sétálni, játszani az utcán.

Sophia a pekingi GMIC bemutatón Forrás: Hansen Robotics

Sophia úgy jellemezte magát, mint "bonyolult csajt", aki nem tudja, hogy okosabb-e már az embereknél, de tisztában vele, hogy ő csak egy mesterséges intelligencia.

Kicsit nyugtalanító tény, hogy

ugyanezen robot mondta pár hónapja, hogy elpusztítaná az emberiséget.

Sophiát először az SXSW-en mutatta be a Hansen Robotics, akkor lepleplezték le a meglepően életszerű gesztusokkal ellátott robotot. Persze nem kell félnünk tőle, mindez egy megrendezett, szintén furcsa humorú vicc volt.