Együtt fektet netkábelt a Google és a Facebook

google fb kabel
A Facebook és a Google kábele
Vágólapra másolva!
Szupergyors, 12,800 kilométer hosszú tengeralatti kábelt fog építeni Los Angeles és Hong Kong közé a két legnagyobb internetes cég.
Vágólapra másolva!

A Facebook és a Google bejelentette, hogy a leghosszabb és legnagyobb kapacitású víz alatti száloptikás kábelt fogják lefektetni Észak- Amerika és Hong Kong közt, hogy felgyorsítsák a két térség közt zajló internetes kommunikációt.

Ha elkészül, a Pacific Light Cable Network (PLCN) kábel 12,800 kilométer hosszú lesz, és

120 terabites adatátviteli sebességre lesz képes másodpercenként.

Ez kétszer akkora, mint az Oregontól Japánig ívelő „Faster" nevű kábel hosszúsága, amit a Google számos telekommunikációs partnerével együtt épített. Az új kábel építése idén fog elkezdődni, és 2018-ban adhatják át éles bevetésre, a két internetes cég a TE SubCom, a TE Connectivity Ltd. cégekkel fog együtt dolgozni.

Ez a hatodik olyan tengeralatti kábel, amelyben építésébe befektet a Google.

A Facebook és a Google kábele Forrás: TE Subcom

A lépés újabb bizonyítéka annak, hogy a techóriás, mint a Facebook, a Google és a Microsoft a telekommunikációs infrastruktúrák építésében is fontos szerepet szeretne betölteni. Tavaly májusban a Facebook és a Microsoft egy 4100 mérföldes MAREA nevű kábel bejelentését jelentette be, ami Virginia állam partjaitól Spanyolországig húzódik, és másodpercenként 160 terabyte adatátvitelre lesz képes.

Jonathan Hjembo, a Telegeography senior elemzője szerint a transzatlatni forgalom összkapacitásának 60 százalékát teszik ki a privát hálózatok. Ezek a vízalatti kábelek segítenek növelni az összességében elérhető sávszélességet, nem csak az építő cégeknek, de egyben több kontrollt kap a Facebook és a Google azon infrastruktúra felett, amitől maga is függ.