Azért félünk a technológiától, mert nem értjük

siker - technológiai fejlődés láthatóság, marketing és az internet kapcsolata computer pc net web video tv tévé
Siker - technológiai fejlődés, láthatóság, marketing és az internet kapcsolata.
Vágólapra másolva!
A technológia fejlődésével alig tud a jogi környezet lépést tartani, pedig kihívás akad bőven: elég a közösségi taxizásra, a drónokra és az önjáró autókra gondolni.
Vágólapra másolva!

Elég csak az Uber magyarországi botrányára gondolni, ha arra keresünk példát, milyen eseteket idézhet az elő, hogy az új technológiákkal nem tud lépést tartani a jogszabályi környezet.

A közösségi taxizás illetve a sharing economy szolgáltatásai, a drónok és önjáró autók felelősségi kérdéseivel egyre többet kell foglalkozni, hiszen mindennapjaink részévé váltak. A gyerek már a vasárnapi ebéd közben is facebookozik - ha hagyjuk! -, ott ugyanis ugyanúgy veszély leselkedik rá, mint az utcán.

Többek közt ezeket a témákat taglalja a Technológiai jog: Új globális technológiák jogi kihívásai című kötet, melynek kiadását a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatta.

Jogi kihívások

Összesen 15 szerző munkáját foglalja egybe a Károli Gáspár Református Egyetem kiadványa, melyet nem csak az egyetem jogásznövendékei forgathatnak érdeklődve, de azok is, akiket érdekel, hogy milyen kérdéseket vetnek fel a magyar jogban az olyan új technológiák, mint a 3D-nyomtatás, a felhőszolgáltatás, a fájlcsere, a hálózatsemlegesség és az internetes zaklatás, bűnözés.

A mai technológiai fejlődés kapcsán sokan a Frankenstein-mítoszt emlegetik - mondta a kötet egyik szerzője, Dr. Tóth András. Az emberek féltik a munkájukat az automatizáció és a robotika fejlődés miatt,

holott ugyanez történt az ipari forradalom idején is.

A gépektől félünk, mert nem értjük hatásukat, helyüket a társadalmunkban. A jogászok dolga azt, hogy segítség értelmezni, magyarázni a jelenségeket, de előbb nekik is meg kell érteniük azokat.

A kötet szerzői a panelbeszélgetésen Forrás: Origo

Mitől kell félnem, ha veszek egy Teslát?

Dr. Boóc Ádám szerint nagyobb szintű tudatosságot kell a felhasználóknál is elérni. Ő többek közt a robotautókkal, drónokkal kapcsolatos felelősségi kérdéseket boncolja írásában, és hogy az okosautókkal kapcsolatos jogszabályokat miként lehet kialakítani.

A fő kérdés: lehetnek-e a robotautók bűnelkövetők?

Ő beszélt arról is, hogy az olyan futótűzként terjedő közösségi taxik kérdése, mint az Uber, versenyjogi, de akár polgári jogi szempontból is megkérdőjelezhető.

Ezek a szolgáltatások eltérő reakciókat váltanak ki, Magyarországon még nem született végleges megoldás, szerinte ez vezetett a taxisok sztrájkjához és végül az Uber kivonulásához.

- mondta - "hisz ezeket a szolgáltatásokat valódi piaci igények hívták életre". Amíg lesz igény ezekre a szolgáltatásokra, meg fognak születni az alternatív, hasonló megoldások.

A közösségi taxizás az egyik legvitatottabb terület a jogban Forrás: AFP/Tengku Bahar

A fájlcserélés ki fog kopni

Dr. Grad-Gyenge Anikó a szerzői és iparvédelmi jogi kihívásokkal foglalkozik, különös tekintettel a fájlcserére, a felhőszolgáltatásokra és a 3D-nyomtatókra. Véleménye szerint a fájlcserélés egyre kevésbé jelent problémát, hiszen lassan kikopik a piacról,

helyét átveszik a streaming szolgáltatások.

Már többen hallgatnak zenét például Spotify-on, vagy éppen a YouTube-on, minthogy letöltsék és lementsék a tárhelyet foglaló fájlokat.

A streaming leváltja a fájlcserélést Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Bockwoldt

Viszont míg a fájlcserénél magunk választunk, a streaming szolgáltatások ajánlórendszerei „arcunkba lökik, hogy mit fogyasszunk", ennek főleg kulturális következményei lehetnek.

Szervek, gyógyszerek, klónozás

Ennél is érdekesebb, mi a helyzet a 3D-nyomtatással, mely egyben a feketepiac, másrészt a technológiai felzárkózás eszköze is lehet. Szerzői jogi kérdések merülnek fel akkor, ha

valaki egy híres szobrot, tárgyat hamisít 3D-nyomtatóval.

De többen nyomtatnak gyógyszerekre hasonlító tablettákat is, netán emberi szerveket, protéziseket. Ez a terület annyira újnak számít, hogy még nincs egységes válasz rá.

Ennél is komolyabb kérdés az egyedmásolás, klónozás, mellyel Dr. Homicskó Árpád foglalkozik tüzetesebben.

Magyarországon ugyan részletesen szabályozva van a humángenetikai adatok védelme és a biobankok működésének kerete, ez nem jelenti azt, hogy nem fordulnak elő emberi klónozásra irányuló kísérletek - írja tanulmányában.

A 3D-nyomtatás is tud problémás lenni Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Az emberiségnek fel kell készülnie számos problémára ezzel kapcsolatban. A géntechnológia ugyanis

gyógyszer is lehet,

ma már arra is van lehetőség, hogy hibás géneket kicseréljenek, javítsanak, és ezzel megakadályozzák a genetikai alapú betegségeket. De ez felvet egyben etikai, erkölcsi és társadalmi problémákat is, nem csak a jogban problémás.

Mindennap szennyezik a magászférát

Az egyén életének minden részletét végigköveti már a technológia, ami azzal a következménnyel jár, hogy a magánszféra (privacy) összezsugorodik. Dr. Szabó Endre Győző elmondta, hogy

a magánszféra szennyezését ugyanúgy lehetne adóztatni, mint a környezetszennyezést.

Az olyan harmadik személyek, mint a Facebook, a Google az emberek adataiból tesznek szert profitra, az egyén ezáltal pedig kiszolgáltatottá válik. A technológia a haladás szimbóluma is lehet, ha a felhasználók tudatosan mérséklik a kockázatokat, és a jogalkotásban is megjelennek az adatvédelmi szempontok.