A világ legfiatalabb programozói

látás kijelző tablet gyerek
Father and son relaxing together with electronic book
Vágólapra másolva!
Nem olyan meglepő kezdeményezés, hogy a legkisebbeket próbálják megtanítani kódolni, programozni. A leghíresebb gyerkőcök szüleiktől vagy egyedül tanulták meg az alapokat.
Vágólapra másolva!

Appverseny az Origón

Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-21. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

Muhammad Hamza Shahzad (7)

A hétéves pakisztáni kisfiú az Egyesült Királyságban él, és a világ legfiatalabb programozója, aki keni-vágja a Java és C++ nyelveket. Édesapja tanította meg kódolni, aki informatikai vállalatnál dolgozik.

Hamza célja nem kevesebb, mint hogy ő legyen a következő Bill Gates.

Tavaly ő volt a legfiatalabb, aki megkapta a Microsoft Office Professional minősítést. Ennek elnyeréséhez 700 pontot kell elérni a teszten, a kisfiúnak 757 pontja volt.

A Microsoft szóvivője szerint a kisfiú profinak számít a szoftverfejlesztési alapokban. Tud készíteni webes appokat, járatos a Windows asztali alkalmazásokban, Windows szolgáltatásokban, webes szolgáltatásokban, és egyszerű játékokat is fejleszt.Tisztában van a stack, memóriamenedzsment, és adatstruktúrák fogalmaival.

A fiatal zseni jelenleg saját számítógépes játékon dolgozik.

Tanmay Bakshi (12)

A 12 éves Bakshi öt évesen kezdett kódolni, különlegessége, hogy

az IBM mesterséges intelligencia platformjához, Watsonhoz tervez applikációkat.

Édesapja szintén programozó. Bakshi járja a világot, az IBM által tervezett konferenciákon is tart előadásokat. Ő Bill Gates helyett inkább Steve Jobs-ot, az Apple társalapítóját választotta példaképnek.

Az általa fejlesztett szoftver, az AskTanmay a világ első webalapú NLQA rendszere, amely az IBM Watson kognitív képességeire épül. A nyolclépéses algoritmus többféle típusú kérdésre válaszol, és Watson mellett a Google keresési találatokat is figyelembeveszi.

Bakshi online kurzusokat is tart kezdőknek a YouTube-csatornáján keresztül, több mint 1300 feliratkozója van, a Twitteren pedig valódi sztárnak számít.

Kiadott már egy könyvet is,

az iOS-ről szóló Hello Swiftet kisgyerekeknek, és programozni vágyó laikusoknak írta.

Wasik Farhan-Roopkotha (10)

A kisfiú hétévesen került be a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legfiatalabb IT-szakértője.

Egyéves volt, amikor elkezdett játszani vdeojátékokkal, kettő, amikor már a Microsoft Wordot használta. Négyévesen már emulátorok segítségével cserélte ki a karaktereket különböző játékokban. Hatévesen kezdett foglalkozni olyan összetett nyelvekkel, mint a C++. Napi több mint 12 órát tölt számítógép előtt, és

több mint 700 videojátékot végigjátszott már.

Wasik Farhan-Roopkotha Forrás: Wasik Farhan-Roopkotha (Facebook)

Édesanyja elmondása szerint könnyen telepít operációs rendszereket, profin gépel, pedig sosem járt semmilyen informatikai tanfolyamra - mindent magától tanult meg, vagy a neten fellelhető anyagok segítségével.

A kisfiú célja, hogy egyszer saját operációs rendszert fejlesszen.

A bangladesi kormány kérésére az általános iskolás tankönyvekben is lehet olvasni történetéről, hogy más kicsiket is inspiráljon.