Sikerjátékok a pincéből

dayz cimlapi kep
Vágólapra másolva!
Bár a klasszikus értelemben vett garázsfejlesztés ideje leáldozott, manapság is léteznek független fejlesztésű videojátékok. Ezek egy része már azelőtt siker lesz, hogy egyáltalán elkészülne – isten hozta önöket a korai hozzáférés világában!
Vágólapra másolva!

Appverseny az Origón

Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-23. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

A korai hozzáférés a videojátékpiac egyik legújabb találmánya. Lényege, hogy a fejlesztők összedobnak egy épp hogy működő prototípust, majd pénzért árulni kezdik. A vásárlók bizalmat szavaznak a projektnek, befizetnek rá, és várják, hogy az így befolyó összeget a szoftver fejlesztésére fordítsák. Ez jobb esetben így is történik, de persze vannak kivételek.

A kezdetek

A korai hozzáférés mára elismert üzletmodellé vált, a legnagyobb digitális videojáték-áruház, a Steam külön termékkategóriát tart fent ezeknek a félkész programoknak.

Az első valódi tavaszhozó fecske azonban nem a Steamről származik.

Magát a korai hozzáférést a Minecraft fejlesztője, az azóta milliárdossá vált Markus Persson találta ki: gyakorlatilag pénzért adta a kockajáték bétaverzióját, amit így mindig volt pénze tovább pofozgatni. A többi ma már történelem – a Minecraft dollármilliárdos üzletté vált, jelenleg a Microsoft aranytojást tojó tyúkja, pedig eredetileg nem volt több Perrson hobbiprojektjénél.

A Minecraft ma már több mezei videojátéknál Forrás: Microsoft

Jönnek a zombik

A korai hozzáférés egyik legnagyobb titánja a DayZ című zombis játék. Ezt a programot a katonai szimulátorairól híres Bohemia fejleszti immár három éve. Eredetileg a cég egyik fejlesztőjének saját projektje volt, amit mindössze szórakozásból dobott össze, és nem is kért érte pénzt. Az ingyenes szoftver azonban olyan népszerű lett, hogy a Bohemia belevágott egy fizetős, nagy volumenű zombis túlélőjáték fejlesztésébe.

A DayZ-ben a játékos egy élőhalottakkal teli szigetre kerül,

a legnagyobb fenyegetést azonban a többi túlélő jelenti, akik mindent megtesznek az életben maradásért. Összetett, műfajteremtő alkotásról van szó – ami azonban még mindig nincs kész. A fejlesztők nem sietik el a munkát, pénzük van bőven, de azért lassan jó volna, ha elkészülne a sok-sok éve várt, és félkészen is sokak által játszott program.

A DayZ talán sosem lesz kész, de már most is remek szórakozás Forrás: Steam

Amikor a fejlesztő sem érti

A DayZ sikere borítékolható volt, hiszen a fizetős játékot megelőző ingyenes hobbiverziót is sokan szerették. A Rust című, mára hírhedtté vált program azonban váratlanul lett bombasiker: a szintén 2013-ban startolt alkotásban egy szál semmiben indulunk neki a vadonnak, hogy egyre fejlettebb

fegyvereket és tárgyakat eszkábálva felvegyük a harcot a többi játékossal.

Játékmenetét tekintve a Rust hasonlít a DayZ-re, itt azonban a különböző holmik gyártásán van a hangsúly. A Rustot a megjelenésekor szó szerint elözönlötték a vásárlók, a fejlesztők végül újra kellett kezdjék a munkát, mert a program akkori motorja nem bírta a tempót.

Hogy mikor lesz kész, rejtély, a közösség azonban sokkal türelmesebb, mint a DayZ esetében – ki tudja, talán a folyamatos fejlesztői kommunikáció miatt.

A Rustban akár géppisztolyt is építhetünk Forrás: Steam

Az elkészült csoda

Még manapság is ritkaságszámba megy, ha egy korai hozzáférésű játék elkészül, de azért előfordul az ilyesmi, és bár gyakoriak a félkészen kiadott, befejezettnek bélyegzett termékek, azért akad pár legendásan jól sikerült darab.

Ilyen a PC-re 2014-ben, konzolokra idén megjelent Assetto Corsa című olasz autószimulátor is.

Ez a játék csak egy évet töltött alfa illetve béta fázisokban,

a mögötte álló stúdió pedig tényleg ontotta magából a javításokat, frissítéseket. Amikor 2014 decemberében végre kész lettek vele, az egyik legélethűbb autós játék lett.

A programot tető alá hozó Kunos Simulazioni PlayStation 4-re és Xbox One-ra is átírta az Assetto Corsát, ami mögé az 505 Games nevű kiadó is beállt, szóval ha van sikersztori a korai hozzáférésben, akkor ez mindenképpen az.

Az Assetto Corsa minden idők egyik legélethűbb autós játéka Forrás: Steam