Robotok helyettesítik a honvédség tűzszerészeit

andros robot
Andros F6A robot
Vágólapra másolva!
A Magyar Honvédség kérelmére két tűzszerészrobot rádiófrekvenciás működését engedélyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az Andros F6A és a kisebb, járműveken is használható Telemax robotok szélsőségesen veszélyes helyzetekben tudják helyettesíteni a tűzszerészeket.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szeptember 26-án megadta a Magyar Honvédség számára azokat az engedélyeket, amelyek szükségesek a tűzszerészrobotok üzembe állításához és működtetéséhez. Ezekkel a magyar honvédek nagyobb biztonságban végezhetik munkájukat.

Az Andros F6A robot tágasabb terek biztonságos megközelítésével lehetővé teszi, hogy

a tűzszerészek a távolból vizsgálhassák a robbanószerkezeteket.

A kompakt Telemax robot kisebb méretű robbanótöltetek felderítését és megsemmisítését végzi, különösen alkalmas repülőgépeken, vonatokon való bevetésre, de a szerkezet futóműve rendkívül jól tud alkalmazkodni az egyenetlen terephez is.

Andros F6A tűzszerészrobot Forrás: Wikipedia

A számítógépes vezérlőegységgel felszerelt robotok kábelen és rádiófrekvencián keresztül is irányíthatóak. Kábelvezérlés esetén nincs szükség engedélyre, hiszen a kábeleken érkező jeleknek nagy a zavarvédelmük.

A rádió-összeköttetés azonban a napi használatban praktikusabb,

ezért kértek engedélyt rádiófrekvenciás távirányításra is.

A vezérlés hatósugara függ a terepviszonyoktól, de a feladat ellátásának jellege miatt leginkább a biztonsági távolsága mérvadó.

A hatóság szakemberei ellenőrizték a rádióberendezéseket, pontos, megbízható műszaki adatokat állítottak össze a hatósági engedély kiadásához, így lehetővé vált, hogy a robotok rádióberendezéseit rendeltetésszerűen üzemeltethesse a honvédség.