A mai rohanó világban adjunk egy kis esélyt az agyunknak

Ex Machina Cinema science fiction scientific artificial intelligence experiment ROBOT humanoid SQUARE FORMAT
Ex Machina Year : 2015 UK Director : Alex Garland Alicia Vikander. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
Az Így dolgoztok ti keretében a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk arról, hogyan is telik egy munkanapjuk, és hogyan jutottak el odáig, ahol most vannak. A héten Steiner Mátyás, a Miutcánk fejlesztője mesélt arról, mit csinál, hogyan és miért.
Vágólapra másolva!

Mi a jelenlegi munkád?

Full stack webfejlesztő.

Hogyan dolgozol?

Vegyes, mivel én vezetem technikai oldalról az informatikai fejlesztést, ezért sokszor vagyok megbeszélésen. De a megvalósításhoz természetesen kell, hogy elmélyüljek a feladatban, így gyakran előfordul, hogy otthonról dolgozom.

Milyen telefonod van?

UMI Hammer :) (Android).

Milyen gépet használsz?

Dell Latitude (Ubuntu).

A Latitude család a Windowst is bírja. Forrás: Dell

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Szinte mindent, ami a informatikai fejlesztéshez kapcsolható. Minden nap figyelemmel kísérem, hogy minden rendben van-e az éles rendszerrel. Mint minden rendszernél, nálunk is kritikus, hogy a downtime-t minimalizáljuk és a felmerülő hibákat azonnal javítsuk.

A hibákat egyből priorizáljuk és ütemezzük, ha valami leállt, akkor azonnal orvosoljuk.

Gyakran van, hogy a leendő feladatokkal kell foglalkoznom, hogy mire azok megvalósítási fázisba kerülnek, már minden tiszta legyen körülötte, és minél inkább pontos prognózist tudjunk adni annak elkészítésére.

Van időm arra, hogy tanácsokat adjak a többieknek, akik üzleti oldalról készítenek elő leendő funkciókat, hogy hogyan, mekkora erőfeszítéssel lehet megvalósítani egy-egy ötletet. Nem fő feladatom, de a felszínre kerülő ötleteimet regisztrálom, a többiekét átolvasom, esetleg kiegészítem.

A fő feladatom viszont az, hogy

az új fejlesztéseket megvalósítsam és alkalmazzam az infrastruktúránkban.

Fejlesztés alatt ide értendő egy könnyed sitebuild feladat, vagy backend programozás, infrastruktúra fejlesztése, karbantartása, és akár fejlesztői eszközök megvalósítása. Kicsit kaotikus, mikor mit csinálok, de nagyon izgalmas is egyben.

Hogyan kerültél a jelenlegi pozíciódba?

Horváth Gáspár (a Miutcánk.hu társalapítója) keresett meg, hogy mi lenne ha náluk dolgoznék. Mindig is valami hasonló pozícióba vágytam. Akkor éppen egy telekommunikációs cégnél dolgoztam Java fejlesztőként, de valahogy nem éreztem ott jól magam.

Kevés ösztönző elem volt ott számomra.

Ezért is keresgéltem mindenfelé és szerencsémre voltak ajánlatok. Végül a távoli céljaim miatt most úgy döntöttem, a Miutcánk.hu egy jó ugródeszka.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Az alkotás élménye, hogy tudsz valami olyasmit csinálni, amit jó esetben

Milyen feladatot vársz?

Nagyon szeretnék valamilyen formában belemerülni az AI, vagy magyarul mesterséges intelligencia bugyraiba, de ez inkább hobbi munka.

Az AI egy elképzelt bugyra az Ex Machina című filmben Forrás:Archives du 7e Art/DNA Films

Amit viszont igazán szeretnék, az valamilyen formában bevezetni az elosztott rendszerek témakörét a jelenlegi munkámba.

Mi a legjobb csapatépítési tipped?

Szeretem ha tudok viccelődni kicsit, lazítani a munkatársaimmal. Ha ez megvan, akkor már nincs gond. Szerintem a kirándulás például már sok. Ha valakivel annyira jóban vagyok, akkor úgy is elmegyek erre-arra velük, nem kell a kezemet fogni, hogy megtegyem.

Ami szerintem tényleg építő tud lenni, ha hagyunk teret és felelősséget a másiknak.

A hackathon (olyan esemény, amikor programozók együttműködve hoznak létre valami újat - szerk.) tipikusan ilyen. Ha kisebben gondolkodunk, akkor egy közös ebéd, vagy sörözés nagyon jó tud lenni.

Kicsit nagyobb lélegzetű, de egy ötletelő délután étellel, itallal vagy fejlesztési eszköz kialakítása csapat szinten igazán ki tudja hozni az embereket a kis kuckójukból. Ilyenkor mindenki meg tud nyílni a többiek előtt, ami alkalom arra, hogy kapcsolatok alakuljanak ki, és utána igazi csapatként működjenek tovább.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Igazán nincs ilyen :3 Szeretem, ha tudok Linux OS-en dolgozni, nekem nagyon megkönnyíti az életem. Továbbá WebStorm, Sublime Text kézre álló eszközök, amik nagyban hozzájárulnak a hatékonyságomhoz, és a komfort érzetemet növelik. Ja és természetesen Drive, Trello és Miutcank.hu ;)

A techszférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Az elektromosság és a megújuló energia forradalma.

Pár év alatt akkorát fejlődött ez a terület, hogy csak ámulok. Nagyon remélem hogy hamarosan sokkal tisztább energiát tudunk használni megfizethető áron.

Dániában például így képzelik a megújuló energia felhasználását. Forrás: landartgenerator.org

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Jó, ha van valami terved a nap elején arról, mivel is fogsz foglalkozni, hogy legyen valami irányvonal. Ezen felül érdemes egy egyszerű technikát alkalmazni, aminek a neve "pomodoro technique". Az alapja nagyon egyszerű!

Fél órás intervallumok vannak, amiből 25 percben a kitűzött feladattal szabad csak foglalkozni, majd a maradék 5 percben bármivel, ami nem munka. Ezzel

hogy a nap végére ne égessük ki teljesen, és a feladatainkat is rövidebb idő alatt tudjuk teljesíteni.

Hogyan követed a feladataidat?

Azokat a feladatokat, amikkel mint megvalósító foglalkozom, a Jira nevű programmal vezetjük. Több szempontból is érdemes hasonló "issue tracking" rendszert használni, de az egyik leghasznosabb, hogy minden változás megmarad, és, látszik a státusz.

Azokkal a még nagyon rugalmas fázisban lévő feladatokkal, amik ráadásul még sokrétűbbek, értsd úgy, hogy marketing, sales teendőket tartalmaz, mi az Asana-ban vezetjük. Az Asana kicsit talán általánosabb mint a Jira, amit igazán szoftverfejlesztésre optimalizáltak.

Milyen az asztalod?

Kupis :D

Itt (is) épül a Miutcánk. Forrás: Origo

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Nem igazán olvasok a szó szoros értelmében könyveket. Szerintem én.

tapasztalatból tanulok a legtöbbet,

és inkább csak ahhoz kell az olvasás, hogy tájékozott legyek.

Talán még egyetemista koromban olvastam egy webes témában kiadott könyvet, ami általánosan vizsgálta, körbejárta a területet. Akkor az nagyon tetszett, hogy ilyen sokrétű terület, rengeteg lehetőséggel és iránnyal. Most már inkább tervezéssel kapcsolatos dolgokról olvasok, például Abraham Marín-Pérez: Real-World Maintainable Software, O'Reilly kiadás.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Nincs igazán. Próbálom kizárni a híreket és a vicces oldalakat, amennyire csak lehet, mindent. Technológiai oldalról persze ez fordítva van, de ott inkább hírlevelekben kapok sűrítve mindent, és azokból mazsolázom. Ilyen például a Trello blogja, ahol projekt menedzsment témában vannak jó cikkek.

O'Reilly és InfoQ hírlevelekben kapok sok - sok friss infót az informatika majdnem minden területéről. A FiveJS-en nagyon jó témákat szemezgetnek a JavaScript területéről. Toptal blogja szintén hasznos tapasztalatokat oszt meg olvasóival. Illetve az ismerőseim Twitter és Facebook posztjaiból tájékozódom.

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Talán az, hogy ne féljek újba vágni. Azt hiszem, mindig is lázadó típus voltam. Nem tudtam elfogadni azokat a dolgokat, amikben nem láttam értelmet, vagy amiket könnyen cáfolni tudtam.

Csak a lázadás nem visz előre, kell valami új.

Régebben féltem belevágni új dolgokba, amik misztikusnak tűntek. Szerencsére egy egyetemi tanárom egy vizsga alkalmával szánt rám egy kis időt, hogy bizonyítsam a tudásom, vagy inkább azt, hogy értem a tananyagot, annak ellenére, hogy nem tudom fejből a levezetést.

Matyit az egyik egyetemi tanára inspirálta, hogy új dolgokba fogjon. Forrás: Origo

Látott bennem valamit, és ezért megkért hogy vegyem át tőle a tanszéki labor rendszergazdai feladatait. Nagyon féltem tőle, semmit sem tudtam és nagyon misztikus volt számomra a feladat. Végül meggyőzött, és hálás vagyok neki.

Ő volt az, aki igazán beledobott a mély vízbe, és megtanította, hogyan kell az új dolgokat kezelni, és hogyan lehet önállóan megismerni, magamévá tenni azokat.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Talán a régi munkatársamra lennék kíváncsi, Varga Péterre, és az egyetemi barátomra, Bisztrai Dávidra.

Útmutatás

A sorozat célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataloknak utat mutasson. Bárki, aki kiváncsi az IT-szakmára, betekintést nyerjen startupok, multik, techcégek működésébe; mérnökök, fejlesztők, mentorok mindennapjaiba.