Gyümölcsös PC-vel is elkezdhető a programozás

raspberry pi
Vágólapra másolva!
Ugyan a programozás sokak számára ijesztő dolognak tűnik, a gyerekeknek egyáltalán nem kell még komplett, összetett programokat írniuk. Elég, ha kiskorban elsajátítják azt a fajta gondolkodást, ami kell a kódoláshoz. Ebben segítenek a mikroszámítógépek, amelyekből robotokat építhetnek, alapvető programokat készíthetnek, és játékosan tanulhatnak. Később pedig belekóstolhatnak a valódi programozásba is.
Vágólapra másolva!

Appverseny az Origón

Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-21. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

A Cambridge-i Egyetem Számítástechnika karán született meg az ötlet, hogy mi lenne, ha a gyerekek egy rendkívül olcsó mikroszámítógép segítségével tanulhatnának programozni. A brit egyetemre egyre kevesebb diák jelentkezett, így

olyan megoldást kerestek, ami már kicsi korban felkeltheti az érdeklődést a programozás iránt.

Így született meg a világ legolcsóbb mini PC-je, a Raspberry Pi. Ez egy olyan bankkártyaméretű mikroszámítógép, amit ugyan célirányosan gyerekek tanítására dobott ki az azonos nevű alapítvány, ám hamar a hobbibarkácsolók és programozók kedvencévé vált.

2012-es indulása óta több mint tízmillió darab kelt el belőle, és a csináld magad mozgalom kedvelt eszköze lett.

Kisgyerekeknek szánták eredetileg Forrás: Ayaita (CC-BY)

Egy olyan áramköri lapra integrált miniszámítógép, ami különféle Linux-verziókkal működik. Szükségesek még hozzá olyan perifériák, mint egy monitor vagy tévé, USB-s billentyűzet és egér, háttértárként pedig SD-kártya tesz szolgálatot.

Mire jó a Raspberry PI?

  • Programozás elsajátításához
  • Webfejlesztéshez
  • Robotok építéséhez
  • Automatizációs feladatokhoz
  • Szerverekhez
  • IoT-eszközökhöz

Főleg azért vált rendkívül népszerűvé, mert nem csak rengeteg célra hasznosítható, de olcsó is. A hobbiprogramozók egyre jobb és olykor extrémebb módokon használják fel az apró számítógépet,

a telefonnal nyitható garázsajtótól a pirotechnikai eszközök vezérléséig mindenre alkalmazzák.

Milyen konfigok vannak?

Indulása óta már több modell is napvilágot látott, egyre izmosabb számítási kapacitással, memóriával, és jobb csatlakozással megáldva. Többféle operációs rendszer is futhat rajta, például a Debian alapokra épülő Raspbian, különféle Linux-disztribúciók, vagy egy speciális Windows 10.

A Raspberry Pi első verziója 256 megabájt memóriát tartalmaz, később ezt 512-re növelték. A Pi Zero még kisebb méretet hozott, bankkártya helyett már rágóméretű lapkával operál.

A Raspberry Pi 2 már négymagos processzorral és egy gigabájt memóriával van megáldva.

A Raspberry Pi 3-mal jött el a 64-bites processzor, illetve wifi és Bluetooth támogatást is kapott, így elhagyta a kábeleket.

Raspberry Pi 2 készlet Forrás: Raspberry Pi Foundation

Scratch-hez remek

A Raspbian operációs rendszer a Scratch és Python programnyelveket alapból támogatja, így dobozból kivéve már használható is, miután rádugtunk egy monitort, egeret és billentyűzetet.

A Scratch egy vizuális programnyelv, ami kiváló gyerekeknek

a programozási szemlélet elsajátításához. A teljesen kezdőknek, piciknek általánosságban is az ehhez hasonló, blokkalapú szoftvereket ajánlják ismerkedésnek. Mivel utasítások gépelése helyett objektumokból lehet építkezni, hamar megtanulhatók vele a programozás alapelvei.

Nem száraz kódsorokat tanulnak meg a picik, helyette drag-and-drop kezelőfelületen állíthatják össze a saját appjukat, ami valós időben, dinamikusan változik.

Ezzel interaktív történeteket, animációkat, egyszerű játékokat tervezhetnek.

A Scratchet már 6 éves kortól ajánlják. Ez a magyar nyelvű oldal számos segítséget tartalmaz az elsajátításához.

Scratch-ben gyerekjáték létrehozni egy játékot Forrás: Origo

Kicsit idősebbeknek és gyakorlottabbaknak ajánlott utána a Python nevű, sokoldalú szkriptnyelvvel való ismerkedni, ezzel érdemes folytatni a tanulást. Ezt a nyelvet ajánlják leginkább a kezdők számára, mégis komoly programok készítésére is jó.

Számos játék, eszköz és oldal készítésére használják.

Ha már tényleg tisztában van az alapokkal a gyerek, akkor az utat folytathatja a C, C++, Java, Ruby nyelvekkel, ezekhez is mind tökéletes a Raspberry PI. Hogy éppen melyik nyelvet milyen projekten keresztül érdemes elsajátítani, abban kismilliónyi internetes tutorial, leírás, oktatóvideó segít.

Nyúlj bele a Minecraftba!

A Mojang hihetetlen népszerűségnek örvendő építőjátékából, a Minecraftból készült kifejezetten Raspberry PI-re szánt verzió is, a Minecraft PI Edition. A 2013-ban kiadott program alapja a Pocket Edition, ingyen elérhető a Mojang által dedikált blogon.

Minecraft Pi Edition Forrás: Raspberry Pi Foundation

A Pi Edition célja, hogy tanulási eszközt adjon a kezdő programozóknak, és a felhasználókat arra biztatják, hogy egy alkalmazásprogramozási kezelőfelületen (API) keresztül befolyásolják a játékot.

Ez gyakorlatilag napjaink digitális legója.

Csak a képzelet szab határt a gyerkőcnek, hogy mit épít a virtuális kockákból. A programozható Minecraft a Python nyelvet tanítja meg.

Tanulj zenélés közben!

Egy jópofa projekt még a Sonic Pi. Ez egy olyan nyílt forráskódú programozási környezet, ami zenekészítésen keresztül tanít meg programozni. A hallani kívánt hangokat kódolással szólaltathatjuk meg, "beprogramozható" a tempó, a hangszer.