Nagycégek küzdenek a gyerekeinkért

bett 2016 oktatás programozás microsoft minecraft
Minecraft oktató változat bemutatója Londonban
Vágólapra másolva!
Az Apple nemrég adta ki kifejezetten gyerekeknek szánt oktatóprogramját, a Swift Playgrounds-t. Ezzel próbálják behúzni a következő generációt a programozásba, ám nem csak az almás cég szeretné, ha egyre több kicsi tanulna kódolni. A Google-nek és a Microsoftnak is vannak saját kezdeményezéseik.
Vágólapra másolva!

Appverseny az Origón

Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-23. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

Sosem volt jobb dolguk azoknak a kicsiknek, akik programozni szeretnének megtanulni. A rengeteg neten elérhető program, az olcsó miniPC-k, netes videók mind megkönnyítik a dolgukat, csakúgy mint az olyan különféle kezdeményezések, mint hazánkban a Skool, vagy a Makerspace.

Apple: Swift Playgrounds

A nagy techcégeknél is megfigyelhető, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap náluk a fiatalok oktatása. Az Apple legutóbbi fejlesztői konferenciáján mutatta be a Swift Playgrounds nevű, iPad táblagépekre szánt appot, ami ugyan könnyen érthető a kezdők számára,

de egyben valódi kódokat is lehet vele készíteni.

A kódolást interaktív felülettel és játékos vonásokkal teszi szórakoztatóbbá a Playgrounds, melyben egy figurát kell vezérelni egy pályán. Közben újabb és újabb kódokat, összefüggéseket sajátíthat el a felhasználó.

A programban valós időben látunk egy környezetet, ami rögtön reagál arra, hogy éppen milyen kódot írunk be, az animált környezet segít abban, hogy megfigyelhessük a karaktersorok hatására változó elemeket.

A játékos tanulás a cél Forrás: Apple

Mindennek célja, hogy a gyerekek megtanulják a Swift nyelvet, amit egyre több fejlesztő használ Mac, iPhone, és más Apple platformokra való fejlesztéshez. Az Apple még 2014-ben mutatta be a Swiftet, ami

kapuként szolgálhat a komolyabb Xcode programozás elkezdéséhez.

"Mivel a Swiftet könnyű megtanulni, hatalmas lehetőség arra, hogy minél több embert húzzon be a kódolásba. A Swift Playground megváltoztathatja azt, ahogyan az emberek kódolnak" - mondta az eseményen Tim Cook Apple-vezér.

Az alkalmazás ingyen letölthető iPad Air és iPad Pro készülékekre.

Microsoft: Minecraft Education

A nagy redmondi konkurens, a Microsoft a hihetetlen népszerű Minecraft videojátékot próbálja kiaknázni a picik behúzására. A népszerű pixelbányászós videojátékot minden iskolába elvinné a cég: olyan lenne a Minecraft az iskolásoknak, mint az Office és a Windows az irodistáknak.

Jelenleg tesztelik a Minecraft Education Editiont, ami a virtuális kockajáték kifejezetten tantermekbe szánt változata. Ez nem csak oktatásra hasznos,

de arra is biztatja a gyerekeket, hogy aknázzák ki a játék programozhatóságát.

Az unalmas parancssorok helyett a játék világában lehet kiadni olyan egyszerű utasításokat, mint hogy "jobbra fordulás", és "zúzd szét a kockát".

Az új felületet tanárok és diákok úgy használhatják, mint egy virtuális oktatóteret, amivel könnyebb megtanulni nem csak a programozást, de akár más tantárgyakat is - például matekot, vagy történelmet. Akár egy lemodellezett, pixelezett ókorban is járkálhat a diák, közben viszont a kérdések, rejtvények, és kincskeresők által észrevétlenül meg lehet majd tanulni az adott korszak alapjait.

A Microsoft a Code.org nevű weblapra töltötte fel az első kódolásról szóló leckéket, akit érdekel, itt próbálhatja ki, milyen Minecrafttel programozni.

Google: Scratch

A Google a Massachusetsi Műszaki Egyetemmel (MIT) közösen készítette el a népszerű Scratch nevű alkalmazást, amely fut webes böngészőből, mobileszközökön, és Rasperry Pi-n egyaránt. Erről a programról mi is írtunk már több alkalommal.

Ezzel a vizuális alkalmazással nem csak robotokat, hanem animációkat, játékokat, és honlapot is létrehozhatnak a gyerekek.

A Scratch kedvelt és fontos program a kicsik tanításában Forrás: Origo

Az app blokkok húzogatásával vezet rá a programozás logikájára. Előnye, hogy magyarul is beszél, így ha nem tudunk angolul, akkor is boldogulunk vele. Magyarul ez a honlap is foglalkozik vele tüzetesebben.

Google: Blockly

A keresőóriás másik hasonló projektje a Blockly,

mellyel már a szövegalapú nyelveket tanulhatják meg a kicsik. Van benne kirakós, labirintus, ezekben darabkákat kell összeillesztenünk, és egy sort sem kell gépelnünk. Ez szintén elérhető magyar nyelven is.

Google: Project Bloks

Idén nyáron pedig a Project Bloks nevű játékrendszert mutatta be a Google, éppen azután, hogy az Apple is lerántotta a leplet a Swift Playgroundsról. Ez egy teljesen új megoldás a keresőóriástól, lévén a picik nem egy appot használnak, hanem

egy valódi kockákból álló rendszert tudnak alakítani, programozni,

és így különféle dolgokat létrehozni.

A kockák összekapcsolásával nem csak a kódolás alapjait tanulhatják meg, de azt is, hogy vezéreljenek más játékokat. A Blok-kockákat bizonyos mintázatokba rendezhetik, vagy akár egy robotot, otthoni zenegépet állíthatnak össze.

A Google maga nem fog játékokat gyártani: a Project Bloks egy nyílt forráskódú platform lesz, amire építkezve a játékgyártó partnerek különféle, programozható játékokat adhatnak ki.

A Bloks egyelőre még nem érhető el, fejlesztés alatt áll.