A Készenléti Rendőrség is harcol a zsarolóvírusok ellen

ransomware zsarolovirus
Semmiképp nem szabad fizetni a kiberbűnözőknek
Vágólapra másolva!
Mindössze 3 hónappal a Leszámolás a zsarolóvírussal (No More Ransomware) projekt elindulása óta a bűnüldöző szervek további 13 országgal karöltve veszik fel a harcot a zsarolóvírusok ellen, köztük Magyarországgal is.
Vágólapra másolva!

A www.nomoreransom.org oldal célja, hogy hasznos forrásokat biztosítson az áldozatoknak az adott vírusról, annak működéséről és a legfontosabb lépésekről, hogy miként tudnak fellépni ellene.

Az együttműködés további ingyen elérhető dekódoló eszközöket tehet majd lehetővé, amelyeknek köszönhetően még több áldozat féltett információja szabadul fel: ezzel ott okozva károkat kiberbűnözőknek, ahol a legjobban fáj, a pénztárcájukban.

A zsarolóvírusok térnyerése hatalmas kihívás az Európai Uniónak is, így a programba beszállt az Eurojust és az Európai Bizottság. A "No More Ransomware" projekt 2016. július 25-én indult

a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol,

az Intel Security és a Kaspersky Lab együttműködésével, ezzel új szintre emelve az együttműködést a magánszektor és a bűnüldöző szervek között.

Semmiképp nem szabad fizetni a kiberbűnözőknek Forrás: Kaspersky Lab

A működés első két hónapja alatt több mint 2500 ember sikeresen dekódolta adatait a platform főbb dekódoló eszközeinek köszönhetően (CoinVault, WildFire és Shade) anélkül, hogy a bűnözők kifizetésére sor került volna. Korábban már írtunk arról, hogyan hasznosíthatja az eszközt akkor, ha már megtörtént a baj:

Az akció eddig hozzávetőlegesen 1 millió dolláros bevételkiesést jelentett a bűnözőknek.

Minél több együttműködés születik, annál több dekódoló eszköz készülhet és válhat elérhetővé. Jelenleg 5 dekódoló program szerepel a honlapon. A portál júliusi indulása óta, a 'WildfireDecryptor' dekódoló került hozzáadásra és 2 dekódoló eszköz frissült: RannohDecryptor (egy dekódolóval frissült a MarsJoke, vagy Polyglot nevű vírussal szemben) és a RakhniDecryptor (Chimera-val frissült).

További új tagok Magyarországon kívül: Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Kolumbia, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Portigália, Spanyolország, Svájc és az Egyesült- Királyság. Várhatóan további bűnüldöző szerv és magánszektor is csatlakozik a programhoz a következő hónapokban.