Nagy mérföldkő a biztonságos netezésben

https
A biztonságos kapcsolatot jelzi
Vágólapra másolva!
Friss adatok szerint a Mozilla Firefox felhasználóinak többsége már titkosított oldalakat töltött le. Első alkalommal sikerült átlépni több mint 50 százalékos arányt a HTTPS protokoll javára, a titkosítatlan HTTP-vel szemben.
Vágólapra másolva!

A HTTPS egyáltalán nem új protokoll: ez teszi lehetővé a titkosított, biztonságos kommunikációt a weboldalakon. Használatával elkerülhető az, hogy külső fél kezébe kerüljenek a netező bizalmas adatai, és visszaélhessen azokkal.

Emellett jelzi azt is, hogy minősített oldalon járunk, és nem egy kémkedéshez használt, átirányított szájtot böngészünk, mondjuk egy hamis google.com-ot.

A biztonságos kapcsolatot jelzi Forrás: Wikipédia

Josh Aas, a Let's Encrypt nevű non-profit szervezet feje tette közzé Twitteren a Firefox felhasználókra vonatkozó friss számokat, amelyek szerint a letöltött oldalak több mint fele használja már a HTTPS-t, így első ízben kerül hátrányba a titkosítatlan HTTP használata. Tavaly decemberben ez a szám még 40 százaléknál járt.

A szervezet újabb célja ezután, hogy az internet egésze átálljon a HTTPS-re. Ehhez ő maguk is hozzájárulnak azzal, hogy tanúsítványokat bocsátanak ki, és segítenek a webszervereknek a konfigurálásban. Az elmúlt fél évben ő maguk 1,7 millió tanúsítványt adtak ki.

A protokoll nehezen terjedt el eleinte azon oldalak körében, amelyek nem különösebben foglalkoznak érzékeny adatokkal. Míg a banki oldalak esetében egyértelmű a használata, a kisebb oldalak és szolgáltatások körében lassabb az adaptáció. 2012 végéig még a Facebook is a titkosítatlan, sima HTTP-t használta.