Belsős internetet hozott létre az orosz hadsereg

internetes biztonság, kiberszekuriti, illusztráció
Padlock shape made from hex code, computer artwork.
Vágólapra másolva!
Sokszorosan védett belső hálózatot, intranetet hozott létre az orosz hadsereg - jelentette szerdán az Izvesztyija című orosz napilap a védelmi minisztériumból származó értesülésekre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A lap úgy tudja, hogy a munkálatokat nyár végén fejezték be, és az Adattovábbítás Zárt Szegmense (ZSZPD) elnevezésű hálózat azóta teljes terjedelmében üzemel. A tárca a rendszer kiterjesztését, újabb terminálok elhelyezését tervezi a csapategységeknél.

Az Izvesztyija szerint a ZSZPD egy belsős intranet hálózat, azaz bár az internet-protokollt használja, de a külvilág felé zárt. A védelmi minisztérium rendszeréhez csatlakoztatott összes számítógépet védik az illetéktelen behatolóktól, a titkosított dokumentumokat saját elektronikus levelezőrendszerben továbbítják.

Nem lehet külső adattárolókat sem csatlakoztatni a hálózati gépekhez, és a szerverszobába való belépést is szigorú szabályokhoz kötik.

A számítógépeket a vezérkar államtitok-védelemért felelős 8. osztálya hitelesíti.

Intraneten titkosítják a bizalmas katonai információkat Forrás: AFP

Az orosz katonai intranet részben a Rosztyelekom (Rostelecom) állami távközlési cég, részben az orosz védelmi minisztérium infrastruktúrájára épül. Minden katonai egységnél szervereket állítottak fel, amelyek kódolják és csomagokra bontva továbbítják az információt.

Februárban a Vedomosztyi című napilap arról számolt be, hogy a távközlési minisztérium olyan törvénytervezetet készített elő, amelynek értelmében - a külföldről jövő támadások kivédése érdekében -

állami ellenőrzés alá vonnák az Oroszországon áthaladó internetforgalmat.