A képek nem adják vissza, hogy milyen hatalmas

Samsung okos TV
Samsung okos TV
Vágólapra másolva!
Utoljára 2009-ben vettem tévét: 98 centis képátmérő, full HD kijelző, 100 Hz-es képfrissítés, három HDMI-bemenet. Hét éve tökéletesen működik, megfelel filmezésre-sorozatozásra, rá tudom kötni mindkét játékkonzolom, és elfér mellettük egy Apple TV is. Eszembe sem jutott, hogy lecseréljem, aztán a Samsung küldött egy ultravékony 4K-s modellt, és kiderült, hogy nemcsak a tévék mérete nőtt jelentősen az elmúlt években, de az igényeim is.
Vágólapra másolva!

Újságíróként az ember szerencsés helyzetben van, hiszen a gyártók és ügynökségeik sok esetben maguktól keresnek meg, hogy – valamilyen megjelenés reményében – elsőként próbáljuk ki a termékeiket, a telefonoktól a monitorokon át egészen a VR-sisakokig.

Így történt ez a Samsung esetében is, ők legutóbb egy egészen speciális lehetőséggel álltak elő, hiszen nem egyetlen kütyüt, hanem egy egész élménycsomagot ajánlottak tesztelésre: egy 55KS9000 SUHD tévét, kiegészítve egy 4K-s filmek lejátszására alkalmas UBD-K8500 Blu-ray lejátszóval és egy Dolby Atmos HW-K950 Soundbar hangrendszerrel.

Egy hétig használhattunk egy 4K-s okostévét. Egy ilyen ajánlatra senki nem mond nemet Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy ilyen ajánlatra képtelenség nemet mondani, így egy csütörtök délelőttön meg is érkezett a futár, aki szépen lepakolta az előszobában a felsorolt eszközöket rejtő kisebb és egészen hatalmas dobozokat.

Essünk neki!

Az eszközök összeszerelését a tévével kezdtem, és rendesen bele is izzadtam a feladatba, hiszen a Samsung 4K-s tévéje hiába ultravékony, 138 centis képátmérőjével így is méretes (122,6 x 71,3 cm) és súlyos darab (17,9 kg talapzat nélkül), ráadásul azzal is tisztában voltam, hogy

ha elhajítom, akkor nagyjából 720 000 forintnyi értéket teszek tönkre.

A nappalimban egy IKEA-s Lappland szekrény ad otthont a szórakoztató műszaki cuccoknak, és a tévének kialakított rész épp megfelelt a Samsung készülékének, egyetlen apróságot leszámítva: a bútor mélysége (360 mm) kevésnek bizonyult az 55KS9000 számára.

A hátsó burkolatra csavarozható Y-talp legalább másfél centire kilógott, amitől a tévé ugyan nem lett instabil, de esztétikailag nem mutatott túl jól, így ha nem a falra szánjuk az új készülékünket, akkor egy ilyen monstrum vásárlása előtt érdemes előre felmérni a lehetőségeinket.

55KS9000 egy tényleg méretes darab, de a legvastagabb pontján is mindössze 26 mm Fotó: Polyák Attila - Origo

A Samsung 9-es szériájába tartozó tévé görbített képernyős, a hihetetlenül vékony káva az LCD-kijelzővel együtt egy üveglap mögött kapott helyet, a mélysége (a talapzat nélkül) a görbületet beszámítva sem éri el a 10 cm-t, a fémkeret 1 centis, és

a készülék a legvastagabb pontján is mindössze 26 mm.

A hátlapon a szabvány VESA foglalatok mellett alig találunk valamit: csupán a hálózati bemenet, egy Common Interface, egy USB, egy ExLink, egy LAN és One Connect csatlakozó kapott helyet. Utóbbiba dugható a One Connect elosztó, amin 4 HDMI (2.0a HDCP 2.2-vel), 2 USB (2.0), három analóg bemenet és egy digitális optikai hangkimenet található.

A kis doboz ugyan plusz egy kütyü, aminek helyet kell találni, viszont ennek ellenére is praktikus kiegészítő, hiszen többet nem kell a tévé hátlapján matatni, ha valamit be szeretnénk dugni, vagy átrendeznénk a kábeleket.

A One Connect elosztó kifejezetten praktikus kiegészítő, többet nem kell a tévé hátlapján matatni Fotó: Polyák Attila - Origo

A tesztidőszak alatt erre volt is példa, hiszen a négy HDMI-csatlakozó 2016-ban már kevésnek bizonyul. Esetemben az Xbox One, a PS4, a Blu-ray lejátszó és a hangrendszer azonnal elfoglalta a négy bemenetet, így az Apple TV-t már csak akkor tudtam összekötni a tévével, ha a kábelét felcseréltem a korábban felsorolt eszközök valamelyikével.

Mozi a nappaliban

A tévé elhelyezése után a Blu-ray lejátszó beüzemelése már csak két percet vett igénybe (mondjuk 130 000 forintért ez a minimum), és a hangrendszerrel (ami nagyjából 470 000 Ft) sem kellett sokat szenvedni, hiszen a fő egység, a mélyláda és a két oldalsó hangfal vezeték nélkül kommunikál egymással, az egyetlen kihívást az jelentette, hogy a nappali megfelelő pontjain konnektort biztosítsak a négy hangsugárzónak.

A hangrendszernél nem kell összekötő kábelekkel bohóckodni, csak a hangszóróknak kell külön-külön konnektort találni Fotó: Polyák Attila - Origo

A HW-K950 Soundbar wifin keresztül is képes kapcsolatot létesíteni a tévével (egy mobilos applikációval köthetjük össze őket), de ha térhatású hangot szeretnénk, akkor muszáj kábeleket használni: a Blu-ray lejátszót HDMI köti össze a hangrendszerrel, majd onnan megy tovább még egy hasonló kábel a tévébe.

A Samsungnál ráadásul tényleg komolyan gondolták az élménycsomag jelzőt, négy Ultra HD film (Acélember, Batman Superman ellen, LEGO kaland, A túlélő) is része volt a pakknak, így a kicsomagolást és összeépítést követően azonnal kipróbálhatóvá vált az összeállítás.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a redőny leengedését és

az első lemez felpörgését követően igazi moziélmény részese lettem a nappalimban

– köszönhetően a kiválóan teljesítő hangrendszernek és a tévé hétköznapinak (még) semmiképpen nem nevezhető tulajdonságainak.

A képek nem adják vissza, hogy egy 55 colos tévé milyen hatalmas, de élőben, a készüléktől nagyjából két méterre lévő kanapéról nézve ez a méret betöltötte a látóterem jelentős részét, és az Ultra HD felbontásnak (3840 x 2160 pixel) hála a képminőség is egészen lehengerlő volt.

Annyira, hogy a meglehetősen gyengére sikeredett Batman Superman ellen háromórás bővített verzióját is képes voltam újra végigülni, csak azért, mert lenyűgözött az a minőség, amit a 55KS9000 produkált.

A Samsung mindenre gondolt: nemcsak a technikát biztosították, de még filmeket is találtunk az élménycsomagban Fotó: Polyák Attila - Origo

A tévé képe hihetetlenül tiszta, gyönyörűen jeleníti meg a sötét és világos színeket, a tükröződés minimális (az is csak a görbített széleken), a kontraszt szinte tökéletes, és a HDR-nek hála még egy világos szobában is szép és abszolút részletgazdag látványt kapunk. A kijelző egyébként nem OLED, hanem kvantumpontos LCD, ráadásul a második generációba tartozó darab – a tavalyi modellekhez képest nőttek a betekintési szögek, és a fekete is kellően mély lett.

A képek nem adják vissza sem a méretet, sem a látványt, amit egy 4K-s film biztosít Fotó: Polyák Attila - Origo

Az egyetlen bökkenő pont az íves panel, ugyanis a csoda akkor működik igazán, ha pont középről nézzük a képernyőt, az ideális pozíciótól jobbra és balra távolodva már koránt sem olyan lenyűgöző az összkép.

A 4K a király, de a Full HD sem szégyenkezhet

Viszont nem feltétlenül kell méregdrága Blu-ray lejátszó és 10 000 forint felett vesztegetett Ultra HD-filmekre költeni, hogy élvezzük a 138 centis képátló és a csodás képet produkáló LED-panel előnyeit.

Nem feltétlenül kell súlyos ezreket kifizetni a filmekért, ha élvezni szeretnénk a tévé nyújtotta kiváló képminőséget Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyrészt az USB-ken keresztül letöltött filmeket is lejátszhatunk a tévén, a támogatott fájltípusok, konténerek és kodekek skálája meglehetősen széles, de ami ennél is jobb, hogy a 55KS9000 gyönyörűen skálázza fel nemcsak a Full HD (1080p), de a sima HD (720p) tartalmakat is, így

akkor is szemet gyönyörködtető képminőséget kapunk, ha éppen nincs 4K-s mozgókép a birtokunkban.

Wifivel felszerelt okoseszközről lévén szó, a Samsung tévéje előre telepített Netflix és HBO Go alkalmazásokkal érkezett, pár gombnyomásra több ezer órányi tartalom várta, hogy nekiessek.

Az egyhetes tesztidőszak alatt jó pár film mellett a Férjem védelmében teljes hetedik évadát is végignéztem, Full HD-ben, 5.1-es hanggal, és minden epizód elindítását ugyanaz a rácsodálkozás kísérte:

őrület, hogy még egy jogászos sorozat is mennyire eszméletlen jól néz ki ezen a tévén.

Az Ultra HD a jövő

A 4K-t sokan olyan felesleges „vívmánynak” tartják, mint a 3D-t, amit már egyáltalán nem nyomnak úgy a gyártók, mint pár évvel ezelőtt – például a 55KS9000 sem rendelkezik ilyen funkcióval.

Két éve talán még én is egyetértettem volna ezzel a kijelentéssel, de időközben a legnagyobb tartalomszolgáltatók elkezdtek beállni az Ultra HD-felbontás mögé, a Netflixen például (a magyaron is) már most több száz órányi 4K-s tartalom érhető el, havi 3400 forintos előfizetésért – ne feledjük, ez nagyjából harmada annak, amit a hollywoodi blockbusterek Ultra HD verziójárt kell kicsengetni.

A Magyarországon is elérhető Netflix több száz órányi 4K-s tartalommal várja az előfizetőket Fotó: Polyák Attila - Origo

És most nem természetfilmekről és doksikról beszélünk, hanem olyan kiváló sorozatokról, mint a Breaking Bad, a Daredevil, a Sense8, a Narcos, a Jessica Jones vagy éppen a House of Cards és a Stranger Things.

És a jövőben ez a lista csak bővülni fog, hiszen a legnagyobb online téka saját produkciói már mind ilyen minőségben válnak elérhetővé a nézők számára. 4K-s a Luke Cage, az új Black Mirror évad és gyönyörű Ultra HD-ben élvezhetjük majd a novemberben érkező Gilmore Girls következő szezonját is – persze ehhez kellően gyors netkapcsolat is szükséges.

Célhoz áll a PS4, felkészül az Xbox

És nemcsak a filmek és sorozatok terén válik lassan általánossá a 4K-s felbontás, de a videojátékok világában is. Megfelelő PC-vel már most is kicsikarhatjuk 3840 x 2160-as felbontást a programokból, és a számítógépet is könnyedén ráköthetjük a tévére, de a HDR- és Ultra HD-képes készülékek iránti keresletet nem ez fogja megdobni, hanem az, hogy hamarosan a konzolok világában is beköszönt a 4K-s korszak.

A novemberben megjelenő PlayStation 4 Pro már képes lesz a videojátékok futtatására 4K-ban Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A november 10-én debütáló, az alapmodellnél magasabb órajelen futó processzorral és erősebb grafikus chippel felszerelt PlayStation 4 Pro egyik legnagyobb ütőkártyája, hogy már (felskálázott) 4K felbontásban, HDR-rel megtámogatva futtatja majd a játékokat, így

a hardcore játékosok számára végre értelmét nyeri egy Ultra HD tévé beszerzése.

A trendről persze a Microsoft sem akar lemaradni, így már a redmondi műhelyekben is készül a felturbózott, egyelőre Project Scorpio néven ismert Xbox, ami valamikor 2017-ben kerül majd kereskedelmi forgalomba, és szintén képes lesz a játékok futtatására 4K-s felbontás mellett.

Ha pedig már szóba került a játék, akkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a Samsung okostévéje esetében még konzol sem kell, ha játszani szeretnénk, hiszen a 55KS9000-re is elérhető a GameFly applikációja, ami előfizetéses rendszerben, streamelős megoldással kínál több száz játékot.

A játékokról akkor sem kell lemondanunk, hogy ha nincs játékkonzolunk Fotó: Polyák Attila - Origo

A kipróbálásához nem kell más, csak egy vezeték nélküli kontroller és legalább 10 megabites internetkapcsolat, hogy az adatforgalom (így a képminőség és a játékélmény) folyamatosan zavartalan legyen.

Megtértem

Ha egy hónappal ezelőtt valaki megkérdezi, hogy tervezem-e egy 4K-s tévé beszerzését, akkor biztos csak legyintek, hogy semmi szükségem rá. Ha ma jönne a kérdés, akkor már biztos, hogy nem reagálnék csuklóból, és a válaszom is pont a fenti ellenkezője lenne.

Hét évvel ezelőtt azért vettem egy Full HD tévét, mert szerettem volna a maximumot kihozni az Xbox 360 és PlayStation 3 konzolokból. Azóta jelentőset lépett előre a technika, és a Samsung tévéjével eltöltött hét nap meggyőzött arról, hogy igenis van értelme váltani, hiszen ha a 4K még nem is olyan elterjedt, mint a Full HD, az már most egyértelmű, hogy a világ – legalábbis az a része, ami engem érdekel – ebbe az irányba tart.

Már a Full HD-ben futó programokkal is jobb volt egy 4K-s tévén játszani, mint egy öreg készüléken. Mi lesz, ha megjönnek a 4K-s konzolos játékok? Fotó: Polyák Attila - Origo

Miután elcsomagoltam a teszttermékeket és a futár távozott velük, kissé furcsa is volt visszaülni a 98 centis képernyő elé. Hiányzott a látóteremet szinte teljesen betöltő képernyő, az éles és tiszta képi világ, a 4K-s tartalmak, és még a Full HD-ben futó Gears of War 4-gyel is

élvezetesebb volt a Samsung 55KS9000-en játszani, mint a kissé megöregedett Sharp készülékemen.

Évek óta Netflix-előfizető vagyok, minden héten rengeteg időt töltök sorozatokkal és filmekkel, egyaránt érdekel az aktuális PlayStation és az Xbox felerősített verziója, ráadásul a mozgóképek mellett a konzolos videojátékokat is szeretem a lehető legjobb minőségben „fogyasztani”.

Ezek után nem kérdéses, hogy egy Ultra HD tévé valahol ott van a jövőmben, talán épp a Samsung 55KS9000-es modellje. Szóval, ha valaki velem ellentétben még mindig nincs meggyőzve, de szeretne olcsón egy öreg, de megbízható Full HD-s készüléket, az megtalálja az elérhetőségemet az impresszumban.