A Samsung még mindig nem tudja, miért robbannak a mobilok

samsung note 7 okostelefon
Rangun, 2016. október 11. A Samsung vállalat Galaxy Note 7 okostelefonját reklámozó fal előtt megy el egy férfi egy buszpályaudvaron a mianmari Rangunban 2016. október 11-én. A dél-koreai Samsung Electronics ezen a napon felfüggesztette a Galaxy Note 7 okostelefon gyártását, miután az augusztusban piacra dobott, túlhevülésre hajlamos első széria visszahívása után a cserekészülékeknél is hasonló jelenséget észleltek. A gyártó a modell eladásának és a hibás készülékek cseréjének leállítására szólította fel globális partnereit, és azt ajánlotta vásárlóinak, hogy a biztonsági kockázatok miatt ne használják tovább ilyen típusú készüléküket. (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)
Vágólapra másolva!
Még mindig nem tudja annak pontos okát a Samsung, hogy miért robbannak bizonyos Galaxy Note7 mobilok. Több teória is terjeng ezzel kapcsolatban, de hivatalos választ még nem adtak.
Vágólapra másolva!

Miután a dél-koreai gyártó több Galaxy Note7 készüléke is túlhevült, kigyulladt, vagy felrobbant, a gyártó leállította a modell gyártását és forgalmazását. Először a 2,5 millió készülék visszahívásával és csereprogrammal próbálták megoldani a helyzetet, ám sok cserekészülék ugyanúgy felrobbant.

A The Wall Street Journal szerint a Samsung még mindig nem tudja biztosan, miért robbantak az érintett az eszközök. „Felismertük, hogy első alkalommal nem tudtuk helyesen azonosítani a probléma okát"- mondta a cég szóvivője. A cég továbbra is vizsgálatokat folytat.

A Samsung felfüggesztette a Galaxy Note 7 gyártását, miután a cserekészülékek is problémásnak bizonyultak. Forrás: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Eleinte egy bizonyos akkumulátorgyártóra, a Samsung SDI-re gyanakodtak, de a visszahívás során kiderült, hogy tőlük független a probléma.

Azóta számos spekuláció látott napvilágot: az amerikai fogyasztói termékek biztonságával foglalkozó szervezet(CPSC) vizsgálata szerint nagyobb méretűre lett szabva az akksi, mint ami elférne a telefonban, ezért annak alkatrészei néha becsípődhetnek, s ezáltal rövidzárlat keletkezhet.

A CNET szerint pedig a hibás készülékek nem tudják felismerni, mikor vannak teljesen feltöltve, ezért túltöltődnek, hevülnek.

A Samsung becslése szerint a visszahívás és a gyártás leállítása legalább 5,3 milliárd dollárba kerülhet, beleértve az elvesztett eladások értékét is.