Tőzsdecsalásokat lepleznek le a gépagyak

robotkez gepel laptop
A rák kódja is megfejthető
Vágólapra másolva!
Számos tőzsdepiac kezdi el használni a következő hónapokban a különféle mesterségesintelligencia-szoftvereket, hogy kiszűrjék a gyanús piaci mozgásokat, és leleplezzék a manipulatív folyamatokat.
Vágólapra másolva!

A különféle fejlett mesterséges intelligencia (MI) szoftverek sorra érik el az impozáns mérföldköveket: megverik a legjobb sakkozókat és gó játékosokat is, mint Google DeepMind gépagya, vagy kvízműsorokat nyernek és zenét írnak, mint IBM Watson. A következő terület, ahol gyakorlatban is hasznosak lehetnek az intelligens szoftvereket, a tőzsdepiac.

Két részvénypiaci szolgáltatás is bejelentette, hogy MI-eszközöket vezetnek be a piac megfigyelésére hónapokon belül, a Wall Street ezt jövőre tervezi. Azt remélik, hogy ha fejlett szoftverekkel egészítik ki az emberi felügyeletet, sikerülhet

hatékonyabban kiszűrni a gyanús mozgásokat, tranzakciókat és manipulációkat.

Gyorsabban sikerülhet vele felfedni az olyan összetettebb mozgásokat, mint az olyan különféle manipuláló eljárások, mint például a layering (profitszerzés céljából mozgatják az árfolyamokat bevitt megbízásokkal). Az MI ezeket a csaló eszközök gyanús jeleit keresné, bizonyos minták felismerésére képzik ki.

A szoftver a chat-szobákban zajló üzeneteket is átfésüli majd félreérthető mondatokat keresve.

MI figyeli majd a gyanús tranzakciókat Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

A brókercégek átfogó ellenőrzésére hivatott amerikai szervezet, a FINRA szerint ugyan számos manipulatív tevékenység sémáját nem ismerik még, de az MI segítségével ezeket is jobban sikerülhet megismerni.

A házon belül fejlesztett megfigyelő szoftvert

a következő évben kezdik tesztelni a New York-i tőzsdén,

míg a Nasdaq Inc és a London Stock Exchange Group már az év végén bevezeti. A tőzsdepiacok a technológiát emellett bankoknak és befektetési menedzsereknek is szeretnék árusítani. A londoni tőzsde az IBM Watsont használja majd fel, míg a Nasdaq a Digital Reasoning céggel dolgozik együtt.

Ugyan a pénzügyi vállalatok már használják az MI lehetőségeit több területen is, most kezdik el bevezetni a piac felügyeletére. Ez pedig hatalmas feladat, lévén 50 milliárd piaci esemény zajlik le naponta a FINRAA szerint. A szoftver körülbelül 270 lehetséges jogsértő minta után fog kutatni.