McAfee: Észak-Korea felelős a hatalmas kibertámadásért

John McAfee,a McAfee amerikai vírusírtócég vezetője, Guatemala City
Vágólapra másolva!
A McAfee alapítója szerint Észak-Korea indította az október 21-én történt, nagy amerikai oldalak elleni kibertámadást.
Vágólapra másolva!

Ha valamilyen nagy biztonsági incidens történik a világon, biztosra vehetjük, hogy a McAfee vírusirtó atyja is megszólal az üggyel kapcsolatban. Így volt ez akkor, amikor az FBI felakarta törni a San Bernardinó-i terrorista mobilját, ekkor McAffee egyenesen felajánlotta segítségét a szövetségieknek. Nem sokkal később maga vallotta be: fogalma sincs, hogy lehetne feltörni a mobilt, csak magára akarta vonzani a figyelmet.

Pénteken pár órára megbénult több nagy amerikai szolgáltatás weboldala is, mikor a Dyn nevű DNS-szolgáltatót támadták hackerek elosztásos túlterheléses (DDoS) támadással. Nemsokkal később a támadást a New World Hackers néven ismert csoport vállalta magára, de egyelőre semmi nem bizonyítja, hogy valóban ők felelnek érte.

John McAfee,a McAfee amerikai vírusírtócég vezetője Forrás: AFP/Johan Ordonez

John McAfee ezzel nem ért egyet. A CSO portálnak elmondta, hogy szerint a sötét weben azok a pletykák terjengenek, hogy Észak-Korea számolt le a Dynnel. Meg is nevezett egy csoportot, a Bureau 21-et, ami az ország kiberháborús ügynöksége, és több mint 2000 hacker a tagja.

A botrányhős hozzátette, hogy ha valóban az észak-koreaiak az elkövetők, akkor az elemzés során minden bizonnyal Kína, Oroszország felé fognak vezetni a nyomok, esetleg egy amerikai csoporthoz.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak egy próba volt, ennél sokkal nagyobb támadásra készülnek az elkövetők. Ez nem mellesleg nem új információ, Bruce Scheier ezt már szeptemberben megírta blogján.

Egy amerikai hírszerzői forrástól úgy tudja a CNBC, hogy a támadás a szövetségiek szerint nem államilag szponzorált lehetetett, inkább a klasszikus internetes vandalizmus esete.