Új Macbookjairól rántotta le a leplet az Apple

apple event október mac macbook pro apple oktober tech technika számítógép
CUPERTINO, CA - OCTOBER 27: Apple CEO Tim Cook announces the all-new MacBook Pro during a product launch event on October 27, 2016 in Cupertino, California. Apple Inc. is expected to unveil the latest iterations of its MacBook line of laptops Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple megtartotta idén ősszel második bemutatóját. Az iPhone és hordható kütyük után most a "nagyokon" volt a sor: megújították a Macbookokat, ahogy az Apple TV is egyesített élményt kínál az új TV appal.
Vágólapra másolva!

Míg szeptember 7-én inkább az új iPhone 7, az Apple Watch, a vezeték nélküli füles volt terítéken, addig az októberi rendezvényen már a "nagyok": a Macbookok.

Gyűltek az emberek az Apple cupertinói székházába Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Egy nappal korábban a Microsoft is újított a palettán, nemcsak a Surface Book kapott erősebb változatot, de egy iMachez hasonló all-in-one PC-ről is lerántották a leplet.

A redmondiak rögtön csereprogramot is hirdettek: 650 dollárt, azaz 185 ezer forintot fizettek, ha egy felhasználó a Macbookját Surface Bookra cseréli le. Mondván nagy előnyük az érintőkijelző, amit az Apple nem hajlandó laptopjaiba tenni.

Egyesített tévés élmény

Az Apple TV-n immár több mint 8000 app, ezen belül pedig több mint 2000 játék érhető el. Az év végére a Minecraft is bekerül a kínálatba. Több mint 1600 app érhető el a videós tartalomszolgáltatóknak - ezáltal pedig rengeteg film és sorozat is.

Egyesített tévés élmény Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Tim Cook bejelentette a TV appot,

melynek célja, hogy a tévén keresztül érjünk el minden tartalmat és szolgáltatást. Lényege, hogy az összes videoappból és felületről beszippantja a tartalmat, legyen szó iTunesról, Netflixről, HBO Now-ról vagy Huluról.

Filmeket, sorozatokat, műsorokat tudunk nézni egyetlen helyről Forrás: Origo

Kategóriába rendezi a sorozatokat, filmeket és műsorokat, így e szerint tudunk egy egyesített adatbázisban keresni. Ha egy új appot akarunk használni, telepítés után rögtön beléptet a fiókunkkal, és frissíti a kínálatot.

Az app nemcsak Apple TV-n, de iPaden és iPhone-on is elérhető,

így útközben is tudjuk élvezni a felvételeket. Siri, a virtuális asszisztens segítségével hangparancsokkal tudunk keresni.

iPhone-on és iPaden is elérhető lesz a TV app Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Új funkcióval is bővül a szolgáltatás, miközben a meccset nézzük, azonnal tudunk az Apple TV-n posztolni Twitterre - közölte Ryan Troy, a Twitter termékmenedzsere. Megjelenik egy oldalsó menü, miközben az adás megy tovább, s tudunk csetelni, posztolni, szavazásokat kiírni.
Egy alsó menünek köszönhetően tévéadás közben híreket is tudunk olvasni.

Rengeteg műsort tudunk nézni vele Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Az Egyesült Államokban decembertől lesz elérhető az alkalmazás.

Új Macbook Pro

1991. október 25-én az Apple lerántotta a leplet a Powerbookról, s ezzel a világ első modern laptopjáról. Huszonöt évvel később a cég ismét megkísérli meghatározni, mit is kell tudnia egy notebooknak.

A várakozásoknak megfelelően bemutatták az új Macbook Prót.

Sokkal szebb megjelenítést tesz lehetővé Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Új dizájn, alumíniumkialakítás, 13 és 15 colos verziók, két színben: ezüst és szürke. Az eddigi legkönnyebb és legvékonyabb Macbook Pro. A kisebbiknek 14,9 milliméter a vastagsága, ezzel 17 százalékkal kevesebb elődjénél. Mindössze 1,3 kilogramm. A nagyobbik 15,5 milliméter vastag, és 1,8 kilogramm a súlya.

Vékony és könnyű az új Macbook Pro - főleg elődjéhez képest Forrás: Origo

A Trackpad kétszer akkora, és az Apple ígéretei szerint érzékenyebb is az elődnél. Egy teljesen új billentyűzetet kapott. Temetik a hagyományos funkciógombokat, helyette érkezett a Touch Bar, a billentyűzet felett.

A felső sávban kapott helyett a Touch Bar Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Ez lesz a korábban pletykált felső érintőfelület különböző funkciókkal és emojikkal, attól függően, milyen programot nyitunk meg. Például egy szövegszerkesztőben ott lesznek a szöveg kiemelésére, aláhúzására, a betűméret állítására szolgáló ikonok.

A Touchbar nem csak érintős felület, de a jobb oldalán ujjlenyomat-olvasó (Touch ID) is van, így könnyebben tudjuk azonosítani magunkat az okostelefonok után a laptopokon is.

Emojikat is innen érhetjük el Forrás: Origo

A Touch Bar teljesen személyre szabható: a számunkra fontos ikonokat áthúzhatjuk ide bármikor.

Erősebb az elődnél

Egy 14 nanométeren gyártott processzor került bele, egy Intel Core i7 négymagos lapka, szupergyors SSD maximálisan 2 terabájt tárhellyel, 4 gigabájt memória és egy Radeon Pro grafikus kártya.

Az új Macbook Pro vékonyabb és könnyebb, de erősebb Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Az előző Macbook Próhoz viszonyítva a 15 colos új Macbook Pro 3D grafikai teljesítménye 130 százalékkal nőtt, játék közben 60%-os, videószerkesztésnél 57%-os növekedést értek el így.

Négy Thunderbolt 3 portot kapott, amely az USB Type-C csatlakozót támogatja. Az egyiket használhatjuk majd a gép töltésére is. Ahogy egy jack dugót is kapunk még zenehallgatásra.

Nőtt a teljesítmény is az elődhöz képest Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Persze a cég legfrissebb szoftverét, a MacOS Sierrát fogja futtatni. Az Apple szerint akár 10 órás üzemidőt is kibír a gép.

A 25 évvel ezelőtti Powerbookhoz hasonlítva 6,8 milliószor gyorsabb a most bejelentett Macbook Pro.

A Powerbook 170 25 évvel ezelőttről, és a most bejelentett Macbook Pro Forrás: Origo

A MacBook Pro három változatban lesz kapható: egy olcsóbb és drágább 13 colos, valamint egy 15 colos verzióban.

A háromféle változat Forrás: Apple
  • A legolcsóbb, 1499 dolláros Prónak még hagyományos funkciógombjai lesznek, két Thunderbolt 3 portot kap, de még ez is 12 százalékkal vékonyabb a MacBook Airnél. Mától kezdődik a rendelés. Átszámítva ez 425 ezer forintot jelent, áfával együtt 540 ezer forint körül valószínűsíthető a magyarországi ár.
  • A drágább 13 colos testvér 1799 dollárba fog kerülni. Ez már 510 ezer forint, Magyarországon 650 ezer forintos ára lehet majd. Ebben már lesz Touch Bar, és Touch ID azonosítás is, és persze specifikációk terén is erősebb lesz. Már négy Thunderbolt 3 portot kap.
  • A 15 colos 2399 dollárba kerül. Ez 680 ezer forintot jelent, áfával pedig már 965 ezer forintos magyar árat.
  • Utóbbi két modell esetében 2-3 hetet várni kell, mire a boltokba kerül.