Hatásos volt az IT-edzőtábor Budapesten

ITSH workshop a Dobozban
Vágólapra másolva!
A közlekedési baleseteket megelőző rezgő cipőfűző és ruházat, a veszélyes helyzeteket színes fénnyel jelző okosjárda, a hátrányos helyzetű gyerekeket programozásra tanító, mobil számítástechnikai tantermekre építő lépcsőzetes képzési program – a legfontosabb megoldási javaslatok, amelyeket a háromnapos Innovation Boot Camp rendezvényen részt vevő külföldi és hazai innovátorok találtak ki.
Vágólapra másolva!
ITSH workshop a Dobozban Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tízéves magyarországi jelenlététét most ünneplő IT Services Hungary (ITSH) által a héten megszervezett esemény célja az volt, hogy az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai közül kiválasztott kihívásokra a meghívott lángelmék olyan digitális megoldásokat találjanak ki, amelyek kidolgozását és megvalósítását hazai szakembergárdával tudja majd segíteni az ITSH. Magyarország legnagyobb IT-foglalkoztatója az ötletek továbbvitelére külön projektcsapatot hozott létre, emellett várja további partnerek jelentkezését, akik részt vennének a projektekben és támogatnák a kezdeményezések megvalósulását.

Digitális megoldások a biztonságosabb közlekedésért

Az innovátorok által javasolt első megoldáscsomag az ENSZ 11. célkitűzéséhez (Fenntartható közösségek és városok), ezen belül is a közlekedésbiztonsághoz kapcsolódik.

amikor átkelnek az úttesten, ezért a jövőben egyre nagyobb kihívást és közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek a gyakorlatilag hang nélkül működő elektromos és önműködő autók, járművek" –

magyarázta az egyik kiválasztott problémakört Jason Romeyko, az innovátorok csapatának vezetője.

A probléma súlyát mutatja, hogy az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal tanulmánya szerint az elektromos autók 19 százalékkal növelhetik a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek számát.

amely segít megelőzni a jövőben az extrém halk elektromos autók okozta baleseteket" – mondta Jason Romeyko.

Új alkalmazások a biztonság szolgálatában

• Alkalmazás segítségével a gyalogosok mozgásának monitorozása, összehangolása közúti adatokkal: az adatok továbbítása és elemzése a felhőben, erre épülő veszélyjelző, alkalmazások kifejlesztése a gyalogosok számára.
• Okos tartozékok/ruházat kifejlesztése: gyerekek számára pl. rezgő cipőfűző, amely előbbi adatok elemzését is figyelembe véve jelez, ha a járda széléhez, vagy veszélyzónához érnek. A javaslat szerint 10 ezer pár cipőfűzőt lehetne kiosztani pilot jelleggel iskolások között. A megvalósításhoz neves sportszergyártó céggel való partnerséget javasolnak az innovátorok. További „veszélyjelző" ruházatok/kiegészítők (például kabát) kifejlesztését is javasolják.
• Okos járda: a felhővel összekötött járda felszínére ledek beépítése, amelyek fénnyel jeleznek, ha veszélyhelyzet áll elő a forgalmi adatok szerint.

és hatékonyan csökkenthető a halk elektromos autók térnyeréséből következő veszélyhelyzetek száma" – véli Jason Romeyko. Szerinte a XIII. kerületben végzett pilotra építve a javaslatuk globális megoldássá is fejleszthető.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Megoldás a nehéz sorsú gyerekek számára: a kódolástan

A másik nagy kihívás, amelyre konkrét javaslatcsomagot dolgoztak ki az Innovation Boot Camp során az innovátorok az ENSZ 4. Fenntartható Fejlődési céljához, a minőségi oktatáshoz, ezen belül is a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásához kapcsolódik.

„A hátrányos helyzetű gyerekek esetében problémát jelent, hogy sokuk idő előtt abbahagyja a tanulást, így jelentős hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon. Mindeközben 22 ezer informatikus hiányzik Magyarországon. Ezt a két kihívást kezelné egyszerre a „Coding Ladder Project" – magyarázza Jason Romeyko.

Ez a komplex programjavaslat is több elemből építkezne.

Két problémára egyszerre megoldás a kódolástanítás

• „Mobil számítástechnikai tantermek" felállítása 5 hátrányos helyzetű régióban: a termeket hálózatban összekötné, hogy a képzésben résztvevő gyerekek egymással is kapcsolatba léphessenek, közösen dolgozhassanak
• Lépcsőzetes, szintekre bontott képzési program indítása: minden szint más ösztönzővel motiválná a gyerekeket a tanulásra. Az alapokról építkezne, az első kurzus a számokkal való ismerkedést, a második a logika fejlesztését, a harmadik a grafikai alapokat fektetné le. A harmadik szint elvégzése után már alap szintű programozási feladatokat is képesek lesznek elvégezni a fiatalok. A negyedik kurzus a robotikával foglalkozna, a legjobb tanulókat pedig a javaslat szerint állásajánlatokkal ösztönözhetnék a programban résztvevő informatikai cégek.
Fotó: Polyak Attila - Origo

A program előbbiek mellett lehetővé teszi a gyerekek, fiatalok fejlődésének nyomon követését, és nagyban segítheti az informatikai szektor megfelelő munkaerő-utánpótlását.

– mondta Jason Romeyko.

Az innovátorok

A november 7-9 között megrendezett Innovation Boot Campen olyan innovátorok vettek részt, mint Dave Hakkens feltaláló, a Phonebloks megalkotója, Sakthy Selvakumaran építőmérnök, aki innovatív megoldásaival nagy sikereket ért el az afrikai vízellátási problémák megoldásában, vagy Kees Plattel, aki olyan ügyfelek számára szállít kreatív megoldásokat, mint a Google, a Volkswagen és a Philips. A nemzetközi vendégek mellett az innovatív megoldások hazai reménységei is jelen voltak, többek között Haidegger Tamás, aki orvostechnikával és sebészrobotikával foglalkozik, illetve Cseh József feltaláló/mérnök, aki a Platio energiatermelő térburkoló elem megalkotásával hívta fel magára a figyelmet.

A cikk megjelenését támogatta a IT Services Hungary Kft.