Gyilkos robottal oldanák meg az oroszok a határvédelmet

Exhibition performance of border guards in Crimea landscape HORIZONTAL assault rifle armored personnel carrier border guard btr-82am
Orosz határvédelmi gyakorlat a Krím-félszigetnél
Vágólapra másolva!
Mi az? Hét kilométerre ellát, akcentussal figyelmeztet, ha rosszban sántikálunk, fegyver van nála, és nem is fél használni? Az oroszok új határvédelmi robotja!
Vágólapra másolva!

Fegyverrel felszerelt robotokat telepíthet Oroszország a határra. A gyilkos gépeket nemrég mutatták be a sajtónak.

A szerkezet nem más, mint a Polet állami vállalat Cseljabinszkban épített katonai felderítő rendszere a megfelelő alvázra helyezve. Dmitrij Perminov vezető fejlesztő büszkén ismertette a rendszer képességeit.

A robot az embereket akár 7, a járműveket 10 kilométerről képes lesz észlelni, azonosítani, követni – vagy akár likvidálni.

Sőt, az alacsonyan, kis sebességgel repülő drónok észlelésére is alkalmas lesz.

Ehhez automatizált elektrooptikai és radarrendszert alkalmaznak, amely nappal, éjjel és rossz időjárási viszonyok között is képes felderíteni a betolakodókat. A 360 fokban forgatható kamerarendszer színes, nagy kontrasztú fekete-fehér, illetve infravörös képet rögzít.

A képeket aztán a robot saját fedélzeti rendszere képes azonosítani és osztályozni, de a továbbított felvételre a rendszer kezelője is képes "ránézni".

A robot felfegyverezhető, azonban a tűzmegnyitáshoz mindenképp a kezelő parancsa szükséges.

A fejlesztések egyik fontos területe az "ellenség-barát" felismerés automatizálása,

ezt a képek elemzésével, illetve a ruházatra erősíthető azonosítóval oldanák meg.

A robot képes lenne felismerni, ki barát, ki ellenség Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Óriási feladat a határ védelme

Mint Perminov elmondta, a Polet mérnökei eredetileg az orosz határőrség igényeinek megfelelően kezdték el kifejleszteni a rendszert. Ne felejtsük el,

Oroszország szárazföldi határainak hossza 20 241 kilométer,

melynek folyamatos ellenőrzése óriási feladatot jelent.

Az elkészült prototípus képességei felkeltették az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSzB) figyelmét is. Ők szintén kipróbálják majd a felderítő rendszert. Az FSzB részét képezi 2003 óta a teljes, 61 ezer kilométeres tengeri és szárazföldi határ védelmét biztosító szövetségi határőrség is.

Az optikai rendszer külön is piacképes lehet: a hadsereg mellett a büntetés-végrehajtás is érdeklődik a felderítő rendszer iránt. Ha a fejlesztés és a tesztelés sikerrel zárul, akkor

akár 2017-től megkezdődhet az új katonai robotok szállítása.

Orosz határvédelmi gyakorlat a Krím félszigetnél Forrás: Sputnik/Maks Vetrov

Kábeltolvajt fogott

A Polet azonban nemcsak az egyenruhás, hanem a polgári megrendelőkre is számít. A jó terepjáró képességű robot alkalmas lehet a stratégiai fontosságú

olaj- és gázvezetékek, nagyfeszültségű elektromos vezetékek őrzésére.

A tesztek során sikerült már kábeltolvajt is fogni: a felvétel és a pontos koordináták segítségével nem volt nehéz elfogni a távvezetéket fűrészelő elkövetőket.

A fejlesztők szerint a kiemelten védendő, nagy területen elterülő, emberekkel csak nehezen vagy drágán őrizhető objektumok biztonságát is érdemes lenne a rendszerre bízni.

Teljes védelem

Ha Oroszországról beszélünk, a felderítés mellett nem maradhat el a megsemmisítés sem. Az Alfa-Pribor vállalat egy regényes nevű IK-370.00-M rendszert fejlesztett, amely távirányítással képes megsemmisíteni a felderített célpontokat. Egy irányító központból 16 védelmi rendszer felügyelhető.

Az IK-370.00-M fekete-fehér és infravörös kamerarendszerrel deríti fel a célpontokat. A tüzelés megkezdése előtt a kezelő nagy teljesítményű

hangszórókon keresztül figyelmeztetheti a betolakodókat.

Ha ez nem elég, akkor könnyű gépfegyvert vagy gránátvetőt vethet be a célpont semlegesítéséhez, 400 méteres hatósugáron belül.

Automatizált rendszert kaphatnak maguk mellé a határőrök Forrás: NurPhoto/Danil Shamkin/NurPhoto/Danil Shamkin

A mérnökök szerint a két rendszer együttes alkalmazása esetén érhető el a tökéletes határ- vagy objektumvédelem. A kamera- és fegyverrendszerek együttes telepítése azonban nem olcsó mulatság. Így várhatóan csak a határ kiemelten veszélyes vagy nehezen járőrözhető szakaszain

veszik majd át a robotok a határőrök és négylábú segítőtársaik munkáját.